16 Април 2024 г. Вторник

ГЕРБ се отказа Цветанов да бъде шеф на предизборния щаб

2012-06-27 16:39:47

ГЕРБ ще предложи министри, вицепремиери и премиер на страната да не могат да бъдат шефове на предизборни щабове. 

Това съобщи министърът на вътрешните Цветан Цветанов по време на кръгла маса за изборния процес, организирана от президента Росен Плевнелиев.

Цветанов беше остро атакуван от опозицията на предишните избори, че от една страна е министър на вътрешните, а от друга – шеф на предизборния щаб на ГЕРБ.

Той определи обвиненията срещу него, че е въздействал върху изборния процес, като смехотворно, но популистки това се лансирало в публичното пространство.

"Това ще затвори и последната възможност за някаква спекулация, защото, когато съм законоустановен платен годишен отпуск, аз не съм влизал в министерството и умишлено не съм влизал, защото, ако бях забелязан да влизам, представете си какви спекулации щяха да бъдат породени.

Сега отново на дневен ред излиза публичното говорене на някои субекти в публичното пространство, политически, че едва ли не МВР упражнява натиск върху политическите опоненти на управляващата партия за подслушване на телефони. Това са толкова несериозни неща, че не си заслужава просто да го коментираш", заяви Цветанов, визирайки Меглена Кунева, която вчера изрази съмнения, че е подслушвана.

Според МВР шефа имало вече достатъчно подготвени хора, които са натрупали сериозен опит и могат да оглавят предизборния щаб, това можело да бъдат и депутати.

"Ще искаме да има регистър за застъпниците, който да бъде на всяка една политическа формация и по този начин ще има пълна прозрачност – допълнителна гаранция за това кои са застъпниците, колко са тези лица, за да може всичко да е ясно. Смятаме, че е разумно избирателите да могат сами да проверяват в един регистър", коментира Цветанов.

Вътрешният министър обяви като неоснователни твърденията за големия брой недействителни бюлетини на последните избори, като съобщи данни от предишни избори.

"Относно списъците за МВР, и по-специално българските документи за самоличност, които дават към ЕСГРАОН, аз смятам, че това вече е отпаднало, защото с последните изменения в Закона за гражданската регистрация, има вече текстове, които са премахнали тази възможност. И всъщност от 5-6 е публикувано в Държавен вестник, тази възможност не стои на дневен ред и МВР не предоставя информация на ГРАО, по която тя да си гради своите списъци", коментира още министър Цветанов.

До края на месеца парламентарната група на ГЕРБ ще представи предложенията за промени в изборното законодателство. 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати