25 Април 2024 г. Четвъртък

Разследват производители на олио за съмнения за картел

2012-06-27 14:00:49

Комисията за защита на конкуренцията започва да разследва трите маслопреработвателни компании „Бисер Олива“ АД, „Звезда“ АД и „Калиакра“ АД за евентуално съглашение при определянето на цените на олиото през 2010 г., когато беше отбелязано рязко поскъпване на пазара, съобщиха от комисията.

Това е втората процедура срещу български рафинерии, след като през 2008 г. комисията установи картел между 14 предприятия, на които беше наложена глоба от 2 млн. лв. поради доказана договорка при определянето на крайните цени.

Сега юристите от комисията са се самосезирали във връзка с изводите от секторния анализ, изработен от КЗК за пазара на олио и слънчоглед през 2010 г., повдигащи съмнения за евентуални съглашения между трите компании.
В съобщението до медиите беше посочено, че процедурата се открива „във връзка с установени клаузи в договорите за дистрибуция, съдържащи вертикални ограничения на конкуренцията“.

Информацията за поредната процедура изненада изпълнителния директор на добричкото предприятие „Калиакра“ Цветан Илиев, който съобщи пред Investor.bg, че през 2010 г. компанията изобщо не е произвеждала олио.

„Не мога да коментирам решението, тъй като съм изненадан от подобно заключение“, поясни още Илиев.

Проверката на Investor.bg също не разкри данни, които да водят до съмнение за участие на добричката компания в подобно съглашение.

В обемистия секторен анализ от 72 страници са проучени пазарните дялове на производителите на маслодаен слънчоглед и на рафинериите, като подробно са изследвани и техните канали за дистрибуция на олиото.

В частта, посветена на „Калиакра“ АД, е подчертано дори, че компанията е изкупувала слънчоглед и е произвеждала олио до 2009 г. Въпреки че от рафинерията са декларирали, че нямат сключени договори с доставчици на маслодаен слънчоглед и с дистрибутори на олио, в крайното си заключение експертите поставят фирмата сред компаниите, за които има съмнения за ценови договорки.

На въпрос на Investor.bg от КЗК обясниха, че в процеса на разследването тепърва ще се установи дали трите компании са постигали картелно споразумение. Законово процедурата по разследването за картел няма ограничение за срока на приключването й, затова не е ясно кога комисията ще излезе с окончателното си становище.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати