20 Април 2024 г. Събота

НС изпълни заръката и отхвърли "кариерните бонуси"

2012-06-27 10:46:32

Очаквано парламентът отхвърли двата оспорени от президента текста от промените в Закона за съдебната власт, които се отнасяха до т.нар. кариерни бонуси.

Депутатите отхвърлиха последните промени в закона, според които изборните членове на Висшия съдебен съвет и инспекторите към ВСС могат да бъдат назначени на длъжност съдия, прокурор или следовател, с една 
степен по-висока от заеманата преди избора им.

Така остават в сила сегашните разпоредби, според които след приключване на мандата си магистратите ще бъдат възстановявани на същата длъжност в съдебната система, която са заемали, преди да влязат в съвета.

Червеният депутат Любен Корнезов видя в поправките, че ставало въпрос за „службогонци“ и призова правосъдния министър да каже пред депутатите своето отношение към така наречените кариерни бонуси.

"Госпожо министър, нали вие писахте, после Министерският съвет, гласувани, после вето...", припомни дългия път на "кариерните бонуси" червеният депутат.

В отговор правосъдният министър Диана Ковачева заяви, че предложението е дошло от магистрати, "според чието мнение на практика невъзможността да имат кариерно развитие демотивира активните магистрати да кандидатстват, да бъдат номинирани и да станат членове на ВСС".

 

"Смятам, че членовете на ВСС не заслужават да бъдат блокирани в кариернто си развитие и аз не бих го нарекла бонус. Мисля, че трябва да се продължи да се търси вариант, при който членовете на ВСС да бъдат стимулирани, да бъдат мотивирани и на практика да привлечем по-активни хора", заяви Ковачева, като обеща нови текстове наесен.

Мая Манолова от Коалиция за България пък посочи, че приетите текстове са по-добри от действащите в момента.

Според нея преминаваме към по-лоша система, защото магистратите могат да растат не с една, а с повече степени. Тя цитира сега действащия текст, според който магистратът се възстановява на степен не по-ниска от досегашната.

Павел Шопов от "Атака", каза че и ветото, и това повторно гласуване е безсмислено. Според него предложението на ГЕРБ е целяло да се "напазарува" сегашния ВСС, така че той да "изпълнява поръчките" на управляващите.

Според Христо Бисеров от ДПС първото президентско вето ще се запомни като поръчано. Мотивите на управляващите за това вето са били да се даде отдушник за негодуванието срещу бонусите.

"С поправката се целеше създаване на механизъм за влияние върху членовете на сегашния ВСС", каза Бисеров.

Иван Костов от Синята коалиция заяви, че не трябва да се дават бонуси на хора, приели да извършват обществена дейност.

Президентът Росен Плевнелиев наложи вето върху час от Закона за съдебната власт, след като ден по-рано това му беше препоръчано от премиера Борисов. 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати