26 Април 2024 г. Петък

Лидери на ЕС представиха визията си за Европа, но не и решения за кризата

2012-06-27 08:39:43
Четиримата основни лидери на Европейския съюз, търсещи начини за излизане от кризата, представиха късно вчера своята представа за бъдещето на Европа, която би им дало повече правомощия, но не и решения за настоящата криза, предаде Би Би Си.

Планът на председателите на Европейския съвет Херман ван Ромпой, на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, на Еврогрупата Жан-Клод Юнкер и управителя на Европейската централна банка Марио Драги включва създаването, например, на европейско финансово министерство, което ще има правомощия върху националните бюджети.

Целта на 10-годишния план със заглавието "Към истински икономически и паричен съюз" е да засили еврозоната и да предотврати бъдещи кризи, но не дава решения за настоящите дългови проблеми, които тормозят Европа и притесняват целия свят. Той излиза в момент, когато пазарите изпитват нови съмнения, че лидерите на ЕС няма да излязат с конкретни решения след срещата си на върха в края на седмицата.

По думите на Ван Ромпой документът няма за цел да бъде окончателен план, но очаква той "да достигне до общо разбиране сред нас по пътя напред" по време на срещата на върха на ЕС.

Солидарност и отговорност


Барозу от своя страна заяви, че водещият принцип на текста е "повече солидарност и повече отговорност да вървят ръка за ръка.

Отвъд тези редовни и познати на евронаблюдателите приказки, четиримата лидери предложиха и конкретни мерки за засилване на еврозоната и на ЕС като цяло през следващите десет години, които обаче също бях подложени на съмнения.

Сред тях са лимити на размера на дълг, който отделните държави могат да поддържат, финансов офис на ЕС, който да контролира централен бюджет и да следи националните, общ европейски банков регулатор и обща схема за гарантиране на банковите депозити.

Предложенията включват още това върху националните бюджети да се поставя вето, ако предразполагат страната да надвиши дълговия си лимит. Освен това се предвижда да бъдат създадени общи политики за регулациите на заетостта и нивата на данъчно облагане.

Една от най-големите промени, за които настояват Барозу, Ван Ромпой, Драги и Юнкер е бъдещото европейско финансово министерство да може да принуждава държавите да променят бюджетите си, за да поддържат дефицитите си ниски, коментира британското издание.Според документа по-силен фискален съюз може да доведе до общ дълг.

Скептиците


Часове след публикуването на визионерския документ се появиха и първите критици, сред които най-силен за момента е хора на тези, които се опасяват от реакцията на пазарите, ако по време на Европейския съвет лидерите излязат само с този план, а не с конкретни мерки срещи настоящата криза.

"Срещата на върха на ЕС вероятно ще произведе преработени планове за по-тясна фискална интеграция и банков съюз, но без съществени детайли за това как в действителност ще бъдат приложени на практика", заяви анализаторът Нийл Маккинън от VTB Capital.

Според "Уолстрийт джърнъл" пък някои от предложенията, като общите облигации и ветото на националните бюджети, ще притеснят някои от държавите и вероятно вместо до компромис ще се достигне до борби между отделните страни, които ще се борят за собствените си интереси.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати