19 Април 2024 г. Петък

Сирия е в състояние на война, обяви Башар Асад

2012-06-27 07:30:32

Сирийският президент Башар Асад заяви, че страната му се намира в състояние на война и нареди на новоназначеното си правителство да не пести усилия, за да постигне победа, докато най-ожесточените боеве в 16-месечния конфликт достигнаха предградията на столицата, предаде Ройтерс.

Видео, заснето от активисти, показа експлозии и тежки престрелки в предградията на Дамаск. Държавната агенция САНА съобщи, че "въоръжени терористични групи" са блокирали стария път, свързващ Дамаск и Бейрут.

"Живеем в истинско състояние на война, в прекия смисъл на думата", подчерта пред членовете на кабинета Асад. "Когато сме във война, цялата ни политика, всичките ни усилия и всички сектори трябва да бъдат насочени към спечелването на тази война".

 

Речта, в която Асад скачаше от тема на тема, засягайки дори ползата от обновяемите енергоизточници, не съдържаше никакъв намек, че президентът е готов на компромиси с бунтовниците. Той заклейми Запада, който по думите му "само взима, без да дава, което е било доказвано на всеки един етап".

Сирийският център за наблюдение на човешките права съобщи, че вчера в Сирия са били убити 115 души, което прави деня в един от най-кръвопролитните от началото на конфликта.

Според американски служители сирийската армия остава вярна на режима въпреки значимите случаи на дезертиране напоследък, а опозицията продължава да бъде разпокъсана и неспособна да действа като единна сила, което предвещава продължителен конфликт, съобщи Асошиейтед прес.

Според цитираните служители от разузнаването сирийското правителство поддържа верността на армията, като редовно плаща възнагражденията на военнослужещите, въпреки че останалата част от населението страда от недостиг на храна и гориво.

По думите им режимът също така използва милиции за нападения срещу сунитски квартали, вместо да праща съставената предимно от сунити армия.

Служителите смятат, че опозицията усвоява ефективна партизанска тактика, но все още е твърде дезорганизирана, за да задържа територия. Това по тяхно мнение вероятно ще доведе до продължителна битка с променливо надмощие на двете страни.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати