20 Април 2024 г. Събота

България и Сърбия се договорили зад гърба на Русия

2010-08-10 12:32:56

България и Сърбия се договориха за маршрута на газопровода „Южен поток“ без съгласието на Русия, пише вестник „Комерсант“ и пояснява, че тръбопроводът ще пресече границата между двете страни в района на сръбския Димитровград.

До момента Газпром беше против този вариант, като се позоваваше на това, че той значително удължава трасето и оскъпява проекта.

Българският премиер Бойко Борисов и сръбският президент Борис Тадич съгласуваха трасето на участъка на „Южен поток“ през уикенда във Варна, пише руският вестник. По думите на българския премиер тръбата ще влезе в Сърбия в района на Димитровград. За това е настоял и президентът на Сърбия, отбеляза Борисов.

По-рано между Москва и Белград имаше предварителна договореност, че от България тръбата ще влезе на територията на Сърбия в района на град Зайчар, който се намира на 100 км северно от Димитровград.

„Комерсант“ твърди, че за този вариант е настоявал Газпром, позовавайки се на това, че така проектът ще се оскъпи.

Белград пък беше заинтересован тръбата да премине през Димитровград, защото в такъв случай ще преминава през цялата територия на Сърбия, а при варианта на Газпром от газопровода ще бъде отрязана цялата южна част на страната.

От Газпром отбелязват, че последната дума при избора на маршрута все пак ще има руският монополист.

Но на концерна няма да му бъде лесно да се противопостави на съгласуваната позиция на Сърбия и България.

Става дума за това, че България е много важна страна за „Южен поток“. Точно в България газопроводът ще „изплува“ от Черно море, след което ще тръгва по суша към Южна Европа.

През 2009 г. България създаде много проблеми на руския концерн, когато новото правителство начело с Бойко Борисов започна да преразглежда постигнатите по-рано енергийни договорености с Русия, коментира Lenta.ru.

В крайна сметка Газпром дори започна преговори за влизане на Румъния в проекта.

В началото на юли 2010 г. обаче на официално посещение в България беше вицепремиерът на Русия Виктор Зубков, който успя да се договори за подписването на „пътна карта“ за проекта.

Газопроводът „Южен поток“ трябва да бъде построен през 2013 г. Разходите за целия проект се оценяват на 25 милиарда долара.

Газопроводът ще преминава по дъното на Черно море до България, а след това ще тръгне по две разклонения. Едното ще минава през Гърция към Италия, а второто – през Сърбия и Унгария за Австрия.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати