20 Април 2024 г. Събота

Опозиция и управляващи на изборната арена при Плевнелиев

2012-06-27 05:24:25

Предстои пореден сблъсък между власт и опозиция за Изборния кодекс. Арената този път ще е при президента Росен Плевнелиев, пише в. "Труд". Държавният глава организира кръгла маса по темата на 27 юни.

"ЕС не може да ни реши проблема с честността на изборите, а и не е редно да го изнасяме в Брюксел". По този начин Плевнелиев изрази притеснение, че репутацията на България страда, като се говори навън, че у нас се купуват гласове, изборите не са демократични и партиите работят не по правилата.

В икономически план президентът обяви, че е против трупането на огромен дълг, който ще се плаща от идните поколения, а влиятелната организация "БизнесЮръп" огласи план с 5 групи препоръки в този посока, адресиран до Европейския съвет на 28 и 29 юни, съобщава "Сега".

Организацията посочва, че не политиците, а фирмите създават растеж, затова политиците просто трябва да осигурят по-добри условия за бизнеса - по-малко лицензи и разрешителни, премахванена мита и други бариери.

Няма да има повече пенсионни реформи до 2020 г. Това е позицията на социалния министър Тотю Младонев, пише в. "Сега". Европа няма основание да иска от България форсиране на пенсионните промени и още тежки мерки за стабилизиране на публичните финанси, убеден е министърът. "Мисля, че това, което сме набелязали до 2020 г., трябва да се изпълнява, и то ще донесе необходимата устойчивост на системата", обяснява още той.

Противоположно мнение изказва в интервю за немски вестник, публикувано през уикенда, Херман ван Ромпой. Той обяви предвид тежката демографска ситуация в Европа, на държавите членки трябва не само да се правят препоръки за пенсионни реформи, но и да им се налагат задължителни мерки. Според президентът на ЕС, България не е изпълнила и двете основни препоръки на ЕК - пенсионната възраст да се обвърже с очакваната продължителност на живот и да се изравнят годините за мъжете и жените.

Според министър Младенов изравняването на възрастта на жените с тази на мъжете трябва да става след 2020 г. Точно тогава обаче дамите трябва да изпълнят условието за 63 г. пенсионна възраст и веднага да понесат ново увеличение.

В. "Монитор" обръща внимание на разпоредба на премиера, според която кабинетът ще плати тока на отец Иван в Нови хан. Дирекцията по вероизпведанията при МС трябва да предостави 8000 лв. за плащанена сметките за електричество на църковния приют в Нови хан. Обитателите сега се осветяват със свещи, перат на ръка и готвят с печки на дърва.

"Бюджетът с излишък за първи път от 3 години", пише "Преса". Най-после в българския бюджет да има излишък. В края на май приходите са повече от разходите с 67,4 млн. лв. Според експерти още е рано да се радваме на положителните данни, защото причините за излишъка може да са чисто технически.

"София остава без топла вода", предупреждава "Дума". "Булгаргаз" готви студен душ за софиянци в летните жеги. Дружеството се закани да спре подаването на газ към "Топлофикация София" от 2 юли заради натрупани борчове към държавния доставчик. Това стана ясно по време на общественото обсъждане в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) на повишаването на цената на синьото гориво от 1 юли.

С до 28% падат тарифите за роуминг от неделя, когато влиза всила новият регламент, гласуван от ЕС, съобщава "24 часа". Най-голямото намаление е за входящите повиквания, а изходящите падат със 17%. В момента цените са съответно 11 и 35 евроцента на минута. Въвежда се и регулация за мобилен интернет в роуминг - 70 евроцента на мегабайт.

От GLOBUL и "М-Тел" вече обявиха и конкретните си цени в роуминг. Изходящо обаждане ще се таксува по 68 ст. на минута, а входящото по 18,7 ст. Изпращанвето на SMS ще е 21,1 ст. Цената на мегабайт е 1,642 лева. От средата на юли "М-Тел" щял да предложи и нов тарифен план с безплатни минути в роуминг без месечна такса.

Елитните гимназии - пълни от раз, коментира "Монитор" резултатите от първото класиране за средните училища. Немската пак е номер едно с минимален бал от 34.072, на второ място е СМГ, Първа английска отпада от челната тройка.

"Европа осъди България за нечовешко забавяне на заплати", пише "Сега". Деветима работници от фалиралата рафинерия "Плама" в Плевен осъдиха в Страсбург правителството за неизплатени с години заплати. Бавенето на възнаграждения е нарушение наосновни човешки права, постанови Европейският съд за правата на човека по делото "Христова и други срещу България".

Вината е изцяло на изпълнителната власт, която въпреки че е имало съдебно решение, дълго време е отказвала да изплати парите. Затова сега държавният бюджет ще олекне с 51 361 евро за материални и морални щети плюс съдебни разноски. Деветимата, чиито жалби отлежаваха в Страсбург от 2004 и 2008 г., можеха да бъдат обезщетени доброволно от държавата след създадения съдебен прецедент през 2009 г., но тя реши да се бори до последно за погазване на тяхното право да бъде заплатен трудът им заедно с дължимите лихви от забавянето.

Страсбург постанови, че за съдебна справедливост не е достатъчно произнасянето на съд, а трябва да има и изпълнение на неговата присъда. Така държавата бе осъдена заради произвол на изпълнителната власт, а не заради лошо работеща съдебна система, както се е случвало при други дела. Отговорността се носи от сегашното правителство, което ще трябва да изплати обезщетенията.

"Отвратителната система от привилегии за правоимащи си е жива и здрава", смята анализът на "Сега". Безплатните лифт карти за министри, депутати и членовете на семействата им са част от големия български проблем - интимната близост между бизнес и власт. Докато София се тресеше от протести и скандали около поправките в Закона за горите, се разбра, че един от най-големите зимни курорти предоставя "при поискване" от всеки един от изброените по-горе такъв бонус.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати