28 Март 2024 г. Четвъртък

НПО: Легализация за малки дози дрога, инак затворите се задъхват

2012-06-26 19:38:37

Декриминализация на притежанието на доза наркотик за лична употреба е наложителна, смятат неправителствени организации, занимаващи се наркозависими.

Те искат промяна на Наказателния кодекс, в който да бъдат определени количества наркотични вещества за лична употреба и за притежанието на които не се носи наказателна отговорност. Предложенията вече били представени и в парламентарната комисия по здравеопазване.

Днес е Световен ден за борба с наркоманиите и по този повод фондацията "Инициатива за здраве" афишира  проучване на нагласите към наркозависимите.

От фондацията смятат, че криминализирането на притежанието на малки дози наркотик за лична употреба у нас е неефективна и неадекватна мярка, която има обратен ефект. Тя води до корупция и големи разходи за залавяне на зависимия и издръжката му в затвора.

 

"В Наказателен кодекс липсва разграничение на притежаваното количество психоактивно вещество и е премахната възможността за глоба при притежание на малки количества, което означава, че притежанието на една-две цигари също е осъдително", коментира Юлия Георгиева, координатор по застъпническите дейности във фондация "Инициатива за здраве".

Тя припомни, че в сега действащия Наказателен кодекс присъдата за притежание и употреба на наркотици, независимо от количеството, е от 1 до 6 години лишаване от свобода.

В онлайн проучване, проведено в периода 13-22 юни сред 602 души, повече от 82 на сто от анкетираните биха предпочели данъците им да отиват за лечение на хора със зависимости, а не за издръжката им в затвора.

На въпрос какви според вас са зависимите от наркотици, 79% от запитаните отговарят, че те са болни хора. Само 2,3 на сто смятат, че употребяващите наркотици са престъпници.

Повече от половината от участниците в анкетата (52,49%) смятат, че месечната издръжка на един зависим в затвора е 150-200 лева. Останалите 47,5 процента са реално запознати със сумата, която надхвърля 500 лева на месец.

В България има около 2000 души, употребяващи наркотици, в затворите. Умножено по 500 лева на човек месечно се оказва, че държавата харчи милион лева на месец, коментираха от фондацията "Инициатива за здраве".

Над 300 хиляди са българите с наркотична зависимост, сочат последните данни на Българската асоциация за метадоново лечение и Българския институт по зависимости.

800 души в България всяка година влизат в затвора за престъпления, свързани с наркотици.

Според данните 200 хиляди души употребяват марихуана, но не постоянно, а от време на време. Това са предимно ученици или студенти, млади хора под 35 години.

Броят на използващите инцидентно амфетамини е 50-60 хиляди души, често по време на партита и купони.

Според международно изследване за употребата на алкохол, цигари и наркотици, България е на първо място в Европа по използване на амфетамини от ученици.

В рамките на едно десетилетие страната преживя хероинова епидемия, като в началото на 2000 г. последва спад на хероинозависимите, които сега наброяват 15-20 хиляди.

Липсват данни за броя на употребяващите кокаин, но е известно, че това са обикновено хора с високи доходи, коментират от НПО-то.

Неправителствените организации настояват още за въвеждане на лечение и психосоциална рехабилитация като алтернатива на наказанието "лишаване от свобода", засилване на системите за превенция, както и да се осигури устойчиво и достатъчно държавно финансиране.

Това ще доведе до положителна промяна и ще помогне за реинтеграцията на зависимите в обществото, смятат неправителствените организации. Вече била организирана петиция за подкрепа на предложенията им. 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Крими


Новини
По 5000 евро са предлагани на общински съветници от Созопол, за да гласуват за продажбата на земята край Алепу. Това заяви бившият общински съветник и екс областен управител на ...
Новини
Шефът на Контролния съвет на "Лукойл България" Валентин Златев е призован в прокуратурата като свидетел на 22 юни, съобщи "24 часа".От компанията са заяв ...
Новини
Четирима са задържаните за смъртта на Милен Цветков, коментира пред БНТ журналистът Иво Никодимов.Освен Георги Иванов, синът на депутата от ГЕРБ, в кол ...
Новини
Разследващият журналист Слави Ангелов, главен редактор на в. "168 часа", е бил нападнат и пребит тази вечер пред дома си на столичния булевард "Дон ...
Новини
Прокуратурата ще бди да не се извършват престъпления в условията на извънредно положение. Главният прокурор Иван Гешев увери, че ще се съблюдава дали се спазва карантината, ще с ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати