26 Април 2024 г. Петък

"Сирийският режим вече е открита заплаха за Турция"

2012-06-26 15:22:44

Турската армия занапред ще отговори на всяко едно нарушение на границата на страната със Сирия, а сирийският режим ще бъде разглеждан от Анкара като открита и близка заплаха за Турция.

Това предупреди днес в изказване пред парламентарната група на своята Партия на справедливостта и развитието (ПСР) турският премиер Реджеп Таип Ердоган, цитиран от световните агенции и турските медии.

Той подчерта, че разумният и хладнокръвен подход на Турция спрямо свалянето от Сирия на турски самолет не бива да бъде бъркан със слабост.

 

"Всеки трябва да знае, че гневът на Турция е също толкова силен, колкото приятелството й е ценно", изтъкна Ердоган.

Министър-председателят заяви още, че Турция е била в пълното си право по отношение на свалянето от Сирия на "невъоръжен разузнавателен изтребител в международното въздушно пространство" в петък. Той подчерта, че страната му "няма да се впусне в действия, целящи предизвикване на война, но нападението срещу разузнавателния й самолет, който е бил умишлено взет на прицел, няма да бъде оставено без отговор".

Правилата за ангажимента на турските въоръжени сили се промениха след свалянето на турския самолет от Сирия миналата седмица, посочи още Ердоган пред депутатите.

"Всеки военен елемент от Сирия, който приближава границата на Турция, ще бъде смятан за заплаха и ще бъдат предприети действия като при военна заплаха. Предупреждаваме сирийския режим да не допуска грешка и да не изпитва турското ръководство," заяви още турският премиер.

Турция иска подкрепа от съюзниците си от НАТО във връзка със свалянето на нейния самолет и свика среща в Брюксел по силата на член 4 от устава на НАТО, въз основа на който всяка съюзническа страна може да поиска консултации, ако по нейно мнение е застрашена териториалната цялост или сигурността й, напомня Ройтерс.

Ердоган подчерта, че турският изтребител е бил нападнат над международни води, но е паднал в сирийските териториални води, като обясни, че летателният апарат е попаднал погрешка и за кратко в сирийското въздушно пространство.

"Краткотрайното нарушаване на границата не може да бъде използвано като оправдание за неправомерно нападение," заяви още турският министър-председател, изтъквайки, че от началото на тази година турското въздушно пространство е било нарушавано от други страни 114 пъти, включително от сирийски хеликоптери.

"Позицията на Сирия също е ясно доказателство, че нашият изтребител е бил нападнат във вражески акт", изтъкна Ердоган.

Наред с критиките към сирийския режим, който определи като "тираничен и несправедлив", турският премиер използва случая отново да изрази подкрепата си за сирийската опозиция и народ.

"Турция ще бъде солидарна с нашите братя в Сирия, докато не дойде нов режим. Ще предложим всякаква възможна помощ за освобождаване на сирийците от диктатурата,"Вече е ясно, че режимът на Асад се е превърнал в заплаха за турската сигурност".

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати