Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Четвъртък
Септ 16
Начало arrow Политика arrow Плевнелиев към Европа: Растеж не се помпа само с думи!

Плевнелиев към Европа: Растеж не се помпа само с думи!

  Print E-mail
2012-06-26 14:04:42
източник: dnes.bg

Президентът Росен Плевнелиев обяви, че не вярва в растежа, който може да бъде постигнат от днес за утре.

"Не съм съгласен с растежа, който е за сметка на нови планини от дълг, които се плащат от следващото поколение, не одобрявам растежа "напомпан" с бързи пари на кредит, не се впечатлявам от милиарди и от политици, които вярват, че произвеждат растеж, като "наливат" милиарди в неефективни и нереформирани сектори", каза още държавният глава.

Откровенията си Плевнелиев направи днес на конференция "Предпоставки и перспективи за устойчив икономически растеж в България и Европа", която е организирана съвместно от УНСС и администрацията му.

Пред студентите президентът призова европейските политици да престанат да произвеждат растеж само като произнасят постоянно "вълшебната" думичка "растеж" и отлагат важните структурни реформи.

Затова президентът ни посочи, че е важно да се изпълни със съдържание думата "растеж".

По думите му е крайно време политиците в Европа да бъдат малко по-откровени и да се каже, че проблемите са национални, че решенията също трябва да бъдат национални и те са различни за различните държави.

"Вярвам в устойчивия растеж, базиран на реформи за конкурентоспособност, производителност, добра бизнес среда и добро позициониране в глобалната верига на доставки. Вярвам, че да бъдеш финансово дисциплиниран е важно, но не достатъчно, за да растеш", отчете той.

Плевнелиев изрази убеденост, че в основата на доброто развитие стои доброто планиране и добрите политики.

"Необходими са реформи, трябва да имаме приоритети, трябва да синхронизираме действията на много институции и на всички основни играчи по пътя на икономическото развитие, за да можем да постигнем своята цел", каза държавният глава.

Плевнелиев посочи, че решенията за България са в това да спазваме добрите практики - инвестиции в образование, подкрепа за малки и средни предприятия, създаването на работещи институции като платформа, позволяваща на бизнеса да се развива.

По думите му малките и средни предприятия са над 99% от българската икономика и над две трети от работните места са в тях.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Политика
  Новини Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че ...
  Новини БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста. - - Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с ...
  Новини Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцията на прокуратурата в ...
  Новини Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го приемат. ...
  Новини ГЕРБ ще внесе свой проект за Конституция днес. Ние искаме ВНС да се произнесе. Това заяви премиерът Бойко Борисов във фейсбук.Той каза, че още днес ще бъдат предприети действия да има възможност за ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?