26 Април 2024 г. Петък

Брюксел се кани да въвежда европейски данък

2010-08-10 12:08:27

Европейската комисия обмисля да въведе европейски данък, постъпленията от който ще влизат директно в хазната на общността, заяви в интервю за германското издание на Файненшъл таймс" комисарят за бюджета Януш Левандовски.

“Много държави искат да намалят вноските си към бюджета. Това отваря вратата да обмисляме възможност за осигуряване на собствени ресурси, върху които финансовите министри нямат да могат да влияят", казва Левандовски пред вестника.

Възможността Брюксел да събира данъци е предвидена в Римския договор от 1957 г., но досега не е била използвана заради нежеланието на страните членки да дадат свобода на еврочиновниците да определят за какво ще се харчат общите средства.

"Дошло е време да потърсим нови източници за попълване на европейския бюджет. Трябва да намерим начин за намаляване на националните вноски и за откриване на нови начини за финансиране на бюджета ", обясни говорителят на Левандовски Патрицио Фиорили.

В момента страните членки внасят 76% от общата сума в бюджета, а останалите са собствени приходи на съюза, които се набират от вносни мита и отчисления от ДДС, които също се правят от членките на ЕС. Европейското законодателство обаче няма строго разпределение на вноските и собствените приходи и те се дефинират ежегодно.

Ако бъде въведен европейски данък, ще бъде възможно държавите членки да плащат по-малко. Според Европейската комисия сега, когато повечето страни са въвели строги ограничения за справяне с кризата, идеята за европейски данък придобива популярност сред националните правителства.

Левандовски, който беше вече в Берлин, където според думите му гледали с разбиране на идеята, ще обиколи и останалите големи европейски столици (Лондон, Париж и Рим), за да търси подкрепа за идеята си.

Говорителят му заяви, че още не може да съобщи за какво ще е данъкът и какъв ще е неговият размер, но той ще е "политически приемлив, финансово значим и практичен".

В момента се обсъждат три възможности. Данък върху банковите транзакции, който беше одобрен от лидерите на ЕС като мярка за избягване на нови трусове във финансовия сектор и който предвижда банките да правят отчисления за преводите, извършвани през тях, които да се събират в гаранционен фонд.

Втората възможност е въвеждането на данък върху въздухоплаването, а третата – отчисления от търговията с емисии от парникови газове, която от 2013 г. ще се извършва изцяло на пазарен принцип, като отпадне разпределението на квоти.

Предложението за европейския данък ще се съдържа в прегледа на бюджета, който Комисията ще представи на 23 или 28 септември в рамките на дебата за реформата на бюджета през следващите 5-7 години. Според Фиорили евентуалният европейски данък ще има валидност през следващите 15-20 години.

По данни на ЕК страните членки с внесли 95,5 млрд. евро от 149-милиардния бюджет на общността през 2009 г. Делът на България е 0,35% от тази сума, или малко над 333 млн. евро. Приносът на всяка държава се определя въз основа на нейния БВП.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати