29 Март 2024 г. Петък

Незабавно махнете паметника на Карл Маркс от двора на УНСС!

2012-06-26 08:35:41

Паметникът на създателя на комунистическата идеология Карл Маркс трябва да бъде махнат незабавно от двора на УНСС, настояват от  сдружение "Майки срещу насилието в Студентски град" в позиция, изпратена до медиите.

"Повече от скандално е, че на територията на УНСС, наричан често "Българският Харвард", и през 2012 г. продължава гордо да се извисява бюст паметник на човека, който призоваваше за световна комунистическа революция и насилствено премахване на частната собственост", категорични са активистите на гражданското сдружение.

Те напомнят, че по закон висшето образование у нас отдавна би трябвало да е деполитизирано.

"А това ще рече, че мястото на гранитния паметник на автора на "Манифест на комунистическата партия", който настояваше за изкореняване на религията и се обявяваше за премахване на традиционното семейство, апелираше да бъде експроприирана поземлената собственост и искаше да бъде премахнато и правото на наследство, очевидно не може да е в двора на уважаван държавен вуз, още повече с икономически профил", убедени са от НПО-то.

"На младите хора, които влизат в УНСС с надеждата да получат модерно европейско образование, би трябвало да им се обяснява, че последователите на Карл Маркс в опитите си да приложат на практика  идеите му в първата половина на 20-и век, установиха жестоки тоталитарни режими, в които комунизмът бе официална държавна идеология, налагана с масово насилие и репресии, чрез унищожаване на опозиционните партии, с насилствена промяна на формата на собственост и формирането на нов политически елит, чиято цел бе оставането на власт с всички средства", отбелязват от сдружението.

Според организацията обаче студентите в УНСС са свидетели как всяка пролет пред паметника в двора на вуза им се поднасят цветя – както на рождения ден на Карл Маркс – 5 май, така също и на патронния празник на УНСС – 21 май.

"Но ако за държава като КНДР например е допустимо и разбираемо в университетите им да се издигат паметници на идеолози на комунизма, то за страна  като България, в която демокрацията дойде още през ноември 1989 г., тази ретроградна и отречена практика от епохата на култа към личността вече не би трябвало да има място", подчертават от "Майки срещу насилието в Студентски град".

Те предлагат още до края на лятото бюстът на Карл Маркс да бъде преместен от двора на УНСС в Музея на социалистическото изкуство до столичния КАТ. 

Същевременно от организацията продължават да настояват да бъде спазено даденото още през март тази година обещание от ректора на Университета за национално и световно стопанство проф.д.ик.н. Стати Статев да прекрати договора си с наемателя на една от най-посещаваните чалготеки в Студентски град "Ориент 33", намираща се в имот на УНСС, което на практика така и не е изпълнено и до днес.

В тази връзка от Сдружението предлагат просветното министерство да инициира затварянето по график на чалготеките в Студентски град, които са настанени в имоти на държавни университети в нарушение на Закона за висшето образование.

Разумно е да се помисли и за намаляване на държавната субсидия за 2013 г. поне с 15 на сто за тези държавни университети, ректорите на които продължават да отдават свои помещения под наем за чалга кръчми и ресторанти, тъй като тази държавна материална база не се ползва от академичните ръководства за нуждите за образователната и научноизследователската дейност и очевидно не им е необходима, допълват от сдружение "Майки срещу насилието в Студентски град".

източник: dnes.bg

Последни новини от категория София


Новини
Третият лъч на метрото се очаква да тръгне на 26 август, разкри столичният кмет Йорданка Фандъкова пред журналисти, след като инспектира столичната 51 детска градина "Щурче".В м ...
Новини
От МВР не отчитат засилено движение по пропускателните пунктове в неделния ден, който е първия ден на Възкресение Христово, информира БНР. Мнозина столичани напуснаха София преди празни ...
Новини
172 снегорина са на терен в София, съобщава БНР.Те обработват улици и булеварди, по които се движи градският транспорт, както и основни улици в кварталите, стръмни участъци и общински пътища.За ...
Новини
За три дни заразените с коронавирус в света са скочили до над 300 000. У нас за миналото денонощие има общо 29 нови случая. Това обяви шефът на оперативния щаб генерал Венцислав Мутафчийски.171 стана ...
Новини
Специализирана акция се провежда в столичния квартал "Факултета". Тя е започнала около 19.30 часа, съобщи "Нова телевизия".Операцията е насочена срещу разпространен ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати