26 Април 2024 г. Петък

Рашидов на среща: Ела бе, д..ба..., их, че си скромен!

2012-06-25 14:46:30

"Атака" настоява министърът на културата Вежди Рашидов незабавно да подаде оставка. От партията твърдят, че на официална среща с турски и български кинодейци Рашидов е говорил на турски език и е псувал.

 

От "Атака" разпространиха два кратки видеоклипа от срещата на министъра на културата миналия петък, когато той разговаря с екипа на първия турски сериал "Ездачи", който ще се снима у нас.

 

В нея участваха режисьорът Сердан Акар, продуцентите Мухарем Гюлмез и Таркан Карлидаг, изпълнителният продуцент от българска страна Габриел Георгиев, Дейвид Варод, изпълнителен директор на "Ню Бояна филм" АД, както и български кинематографисти и журналисти.

 

От първото клипче става ясно, че в началото на срещата Вежди Рашидов говори на турски език, след което обяснява: "Малко на турски ще говоря и аз знам чужди езици. Да им кажа добре дошли, разбира се".

 

Нецензурните думи от устата на министъра на културата се чуват, когато Рашидов подканя режисьора и продуцент Димитър Митовски да се присъедини за обща снимка: "Мите, Митовски къде е? Ела бе, д..ба..., их, че си скромен".

 

"Атака" поиска оставката на министъра на културата Вежди Рашидов. Националистите твърдят, че на официална среща с турски и български кинодейци Рашидов е говорил на турски език и е псувал. Субтитрите във видеото са на партия „Атака“.

 

"Недопустимо е един министър, представляващ България, да говори на турски език и да използва изключително нецензурен език", твърдят от "Атака".

 

Министерството на културата веднага излезе с официално съобщение, в което се посочва, че в началото на неофициалната среща с турски и български кинотворци в петък, 22 юни 2012 г. министър Вежди Рашидов поздравил първо на български език всички участници, след това приветствал с „Добре дошли” на турски език гостите от Турция.

 

"Това беше израз на уважение и приятелство към турските кинодейци", посочват от ведомството.

 

На срещата е присъствала и видната преводачка от турски език Вера Самарджиева, която е била поканена от Министерството на културата специално, за да превежда по време на цялото събитие.

 

"Що се отнася до твърденията на Волен Сидеров и Десислав Чуколов за нецензурен език от страна на Ве”жди Рашидов, фактите не потвърждават това, затова окачествяваме думите на двамата депутати като клевета", подчертават от ведомството.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати