27 Април 2024 г. Събота

Размислите на Р. Петков: Властта гази, мачка, унижава

2010-08-10 10:54:56

МВР да не дава оценки на съда. Цветан Цветанов да си ходи. А прокуратурата да не се превръща в детска градина.

Това поиска бившият вътрешен министър Румен Петков, който обяви, че сегашната власт гази, мачка и унижава.

Според червения депутат "когато пребиват български граждани в домовете им погрешка и се налага манталитет на разстрели и побоища, министърът очевидно трябва да освободи кабинета от присъствието си".

"Това е манталитет – бием, пребиваме и никой не носи отговорност. Прокуратурата не е детска градина, за да я галят всички с перце, нейната работа е да обвинява", коментира Петков.

"Когато един министър (Мирослав Найденов – бел. ред.) има за цел в живота "да застреля Корнелия Нинова", а друг министър (Божидар Димитров – бел. ред.) обижда целият народ – това не е шега", категоричен бе бившият МВР шеф пред Нова телевизия.

По думите му благотворна почва за престъпността е войната между изпълнителната и съдебната власт. Това отнемало възможността за ефективност в работата и престъпниците се чувствали що-годе спокойни.

"За два месеца има 40 случая, в които съдът е унизяван публично от премиера и министъра на вътрешните работи", изчисли Петков. "Това е груб, недопустим натиск", отсече той.

"Такава липса на държавност не сме имали никога. Аз съм наказвал генерал в МВР за това, че си позволи да употреби квалификации за съда. Не може МВР да дава оценки на съда, може да не сме доволни от решение, но ти се ангажираш с това изпълнителната власт да квалифицира съдебната – това е недопустимо", заигра се още ексвътрешният министър.

"Не можеш да кажеш “Всичко коз” и да нямаш терца. Става дума за смешна история", коментира Петков акцията с това кодово название.

Според него атаката срещу съдебната власт е целенасочена.

"Целта е – ние сме невинни. Ние ги ловим, те ги пускат", каза още бившият министър.

Той добави, че изпълнителната власт бърза да въведе специализирания съд, за да може той да съди когото трябва и както трябва. 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати