29 Март 2024 г. Петък

Депутатите на ГЕРБ изпушиха от пренатоварване

2012-06-25 05:19:01

Парламентарната група на ГЕРБ е в паника от невиждано досега натоварване. Депутатите не знаят кой закон от многото, които изведнъж са постъпили в парламента, да гласуват по-напред и кой да отложат за след ваканцията си през август.

Депутат от ръководството на групата разказа пред "Сега", че е спешно разпоредено на парламентарните секретари на министерствата да изготвят списък с приоритетните закони, като например такива, по които има заплаха от наказателна процедура от ЕК или пък се гонят някакви срокове.

Причината е, че многото внесени закони, част от които големи и по обем, няма как да бъдат приети преди лятната почивка, макар вече парламентът да заседава извънредно всеки вторник.

Само допреди около половин година депутатите редовно прекратяваха заседанията си поради изчерпване на дневния ред и поради липсата на проекти, които да обсъждат в пленарната зала.

"Няма добри експерти с ниски заплати", заявява Томислав Дончев, министър на управлението на средствата от ЕС, пред "Труд".

"Първият болезнен урок, който научи България, беше как трябва да се харчат европейски пари прозрачно и без злоупотреби. Вторият урок беше как парите трябва да се харчат бързо. Третият урок, който все още учим, е как от всяка инвестиция да се гарантира максимална полза.

Работещите, добре обучени специалисти, трябва да имат достойни възнаграждения и е необходимо те да бъдат изведени от администрацията, да не са държавни служители, така ще изчезнат голяма част от противоречията", разяснява тезата си министър Дончев.

"Парен чук за властта подготвя движение "Модерна България", информира "24 часа". Представители на над 70 граждански организации решиха да се обединят в движение, което да работи за смяна на досегашната порочна система за управление на държавата.

Новата формация ще бъде учередена наесен. "Не искаме самоцелна смяна на едни с други във властта, а смяна на правилата на играта", е една от основните идеи на "Модерна България".

Цените на вилните имоти по морето в Гърция са същите като тези по родното Черноморие - показва проверка на "Телеграф" в сайтовете за продажба на недвижими имоти. 1000 евро на квадрат искат за студио в Халкидики - 850 евро излиза квадратът в Несебър.

Българите масово търсят имоти в южната ни съседка - курортни жилища с малка площ и гледка към Егейско море. Богатите нашенци имат предпочитания към Солун - там се купуват къщи на цени от 200 хил. до 500 хил. евро. 

Има и много български компании, които инвестират в парцели в Гърция - с цел след това да изградят вилни селища и комплекси.

Здравната тема на "Труд" представя становището на доц. Здравка Валерианова, директор на Националната онкологична болница, която обяснява, че в страната ни липсва програма за контрол на раковите заболявания.

Писани са няколко такива, но не е ясно какво се е случило с тях. Зам.-председателят на Българския фармацевтичен съюз Габриела Любенова разяснява позицията на съюза да се открива не повече от една аптека на 10 000 души, а когато един собственик има повече от една аптека, втората да бъде в нежеланите райони - гранични и селски.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати