Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Четвъртък
Май 28
Начало arrow Разни arrow Парите на властта

Парите на властта

  Print E-mail
2012-06-23 07:36:57
източник: dnes.bg

Президентът Росен Плевнелиев продължва да бъде един от най-богатите хора във властта.

Това показват данъчните декларации и уведомленията, подадени през 2012 година по Закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни длъжности. Те са публикувани в сайта на Сметната палата.

Плевнелиев притежава заедно със съпругата си пет къщи - две в София, в местността Малинова долина, в 
"Резиденшъл Парк София", една в село Баня, община Разлог, една в село Черноморец и една в Гърция на полуостров Халкидики, които са на обща стойност 3 403 144 лева според цената им на придобиване.

И петте имота са придобити в периода 2007 - 2009 година. Само къщата в Халкидики струва 1 368 081 лева.

Президентът има на влог около 840 хиляди евро и малко над 100 хиляди лева. Над 712 хиляди евро от парите на 
държавния глава са на влог в чужбина. Плевнелиев притежава и Ауди Q7, което е купил през 2009 г. за 39 117 лева.

Вицепрезидентът Маргарита Попова не е декларирала недвижими имоти. Тя има влог от малко над 149 хиляди лева и малко над 32 хиляди евро.

Парите в български лева са получени по член 225 на Закона за съдебната власт. Той е свързан с освобождаване от длъжност на съдия, прокурор или следовател с повече от 10 години стаж на такава длъжност. Той има право на еднократно парично обезщетение в размер на толкова брутни месечни възнаграждения, колкото прослужени години има в органите на съдебната власт, но не повече от 20.

Бившият президент Георги Първанов е с четири имота – две къщи, апартамент и вила с дворно място. Имотите му са в София, Перник и село Ковача, край Ковачевци.Има и две ниви в Якоруда и Иваняне, като цената им на придобиване е за малко над 45 хиляди лева. Семейство Първанови си имат и Голф, купен през 96 г. за 1000 лева.

Президентът има на влог 10 бона, а съпругата му Зорка – 20 хиляди. Георги Първанов е теглил и кредит от 22 хиляди лева.

Бившият вицепрезидент Ангел Марин има апартамент в Ардино и къща в Батак, става ясно от декларацията му.  Има и два влога, единият за 34 хиляди лева, а другият за 3000 евро.

Премиерът Бойко Борисов е подал само уведомление до Сметната палата, което означава, че няма промяна в имотното и паричното му състояние.

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов е декларирал, че притежава един апартамент в София с площ 85 квадрата, няма автомобил, но има влог от 64 700 евро, получени от продажбата на апартамент.

Другият вицепремиер и министър на финансите Симеон Дянков не е декларирал никакви недвижими имоти, нито пък кола. Наличните му парични средства са 2487 лв., 1063 евро, 3072 американски долара, придобити от заплати.Той е декларирал един банков влог в България за 1400 лв. и един в чужбина за 36 829 долара.

Съпругата му обаче е получила за миналата година 355 178 лв. от трудово възнаграждение от Световната банка, 36 433 лв. наем от недвижим имот във Вашингтон в САЩ. От лихви и дивиденти от депозитни сметки в САЩ половинката на финансовия министър е взела 5391 лв., а роднина й е дарил 148 102 лв.

Председателят на парламента Цецка Цачева е декларирала само банков влог от 6000 лв., които са получени от заплати.

Лидерът на ДПС Ахмед Доган не е декларирал никакви имоти, земи и автомобили, но притежава в банка 940 668 лева, които били спестени от предходни години.

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров също не е декларирал имоти, къщи и влогове, но пък има заем за 34 081 лева.

Лидерът на СДС Мартин Димитров има спестени от заплата 24 хиляди лева, колегата му от ДСБ Иван Костов е подал до Сметната палата само уведомление, а не декларация. Същото е направил и лидерът на БСП Сергей Станишев.

Председателят на РЗС Яне Янев не е декларирал къщи и коли, но е посочил, че след сватбата си той и съпругата му Галя "ръчно" са внесли на влог 55 бона. Янев 30 хиляди и Янева 25 бона.

Двамата имат влогове и за над 70 хиляди лева, средствата били получени от дарения и заплати. Янев има и две кредитни карти от по 20 хиляди лева.

Десетима души не са подали или не са подали в срок декларации. Списъкът с техните имена ще бъде изпратен на изпълнителния директор на НАП и на председателя на ДАНС, съобщиха от пресслужбата на МС.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Разни
  Новини На 8 и 9 май по традиция се чества "Деня на победата" на Съюзниците във Втората световна война над силите на Оста. На първата дата празнуват западните съюзници, на втората - Русия и ...
  Новини Китайската комунистическа партия (ККП) носи много тежка отговорност за възникването и първоначалното разпространение на тази силно заразна болест. Вирусът, който първоначално има животински произход, ...
  Новини Последващите коментари са на хора от личната ми Фейсбук листа (плюс един по и-мейл), живеещи в различни части на света. Помолих ги да опишат накратко какви са ограничителните мерки към момента, ...
  Новини "В последно време на всички стана ясно, че сме изправени пред избора независим съд или прокурорска република.".Това заяви пред БНР адвокат Здравка Калайджиева, правозащитник, бивш съдия в ...
  Новини Във връзка с имотните скандали в ГЕРБ, с постове се разделиха Цецка Цачева и Цветанов Цветанов, а психологът Росен Йорданов коментира пред БТВ своя анализ на ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?