Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Събота
Септ 25
Начало arrow България arrow "Берета трейдинг" се оказа и спонсор на МВР

"Берета трейдинг" се оказа и спонсор на МВР

  Print E-mail
2012-06-23 07:31:43
източник: dnes.bg

Фирмата собственик на военните складове край Петолъчката, които гръмнаха на 5 юни - "Берета трейдинг", е спонсор на МВР.

Това показва справка в списъка с дарители на вътрешното министерство, съобщава вестник "Сега".

Данните сочат, че компанията е дарила гориво и смазочни материали на полицейското управление в Елин Пелин. Общата стойност на подаръците е 1839 лв.

 

Договорът фигурира под номер 87 и е сключен на 22 юли 2010 г. Първият публичен списък с донорите на МВР обхваща периода от 1 януари 2005 г. до 31 декември 2010 г.

По закон именно МВР контролира дейностите по утилизация чрез служба КОС. Малко след взривовете шефът на КОС Божидар Василев заяви, че не са открити нарушения в "Берета трейдинг".

Впоследствие обаче военният министър Аню Ангелов заподозря, че фирмата се е опитвала да реже ракети, чието унищожаване трябва да става само чрез взрив.

Според Ангелов те са пробвали да извлекат взривното вещество, което МО не търси като остатъчен отпадък. Тази теза бе повторена преди дни и от вътрешния министър Цветан Цветанов.

Той дори заподозря, че фирмата е продавала и части от самите ракети. Макар прокуратурата да не се е произнесла, с изказванията си двамата силови министри наложиха основната версия, че компанията се е опитвала да реже ракети, без да има право на това, и така се е стигнало до взрива, при който загинаха трима души.

От "Берета трейдинг" пък твърдят, че експлозията е заради нарушение на работник, който се опитал да унищожи снаряд, изпратен погрешка в склада от военните. 

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория България
  Новини На 2 юни по традиция почитаме паметта на Христо Ботев и загиналите за свободата на България. Този ден се чества от 1901 година, когато на връх Околчица - лобното място на Ботев, се събират негови ...
  Новини За пети пореден път печелим парламентарни избори. Премиерът Бойко Борисов не изневери на стила си от последната година и анализира резултатите от изборите с видеовключване във фейсбук от двора ...
  Новини Днес православната църква чества паметта на мчнци Мина, Виктор и Викентий.Мина е бил войник, убит в Египет за Христовата вяра при император Диоклетиан (284-305 г.). Той е много известен великомъченик ...
  Новини Българската православна църква почита днес паметта на Свети архангел Михаил. Църковният празник е наричан от народа Архангеловден.Според православната църква Свети Архангел Михаил е един от ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?