Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Събота
Юли 11
Начало arrow България arrow България с най-евтините стоки в ЕС през 2011

България с най-евтините стоки в ЕС през 2011

  Print E-mail
2012-06-22 15:40:07
източник: dnes.bg

През 2011 г. България е била държавата от Европейския съюз (ЕС) с най-евтини потребителски стоки и услуги, показват резултатите от изследване на европейската статистическа служба Евростат.

Данните показват, че през миналата година цените на 2 400 стоки и услуги в страната ни, измерени чрез паритета на покупателната способност, са били наполовина по-ниски от средното за ЕС ниво.

Най-скъпата през миналата година държава в Еврообщността е била Дания, като цените там са били 141% от средното за ЕС равнище. Сред най-скъпите европейски държави се нареждат още Швеция (128%), Финландия (125%) и Люксембург (122%).

Около средното за ЕС равнище на цените на потребителските стоки и услуги е измерено в Германия, Италия, Великобритания, Испания, Гърция и други. Сред най-евтините държави в ЕС пък се нареждат още Литва, Унгария, Полша и Румъния.

Най-малки разлики в ценовите равнища в отделните европейски държави са отчетени в групата „Храни и безалкохолни напитки“, отбелязват от европейската статистическа служба.

През миналата година най-евтини са били хранителните стоки в България (67% от средното за ЕС ниво), а най-скъпи в Дания (136% от средното за ЕС ниво).

Най-евтините алкохол и тютюневи изделия през миналата година са купували потребителите в Унгария, а най-скъпи са били те в Ирландия. Облеклото през миналата година е било най-евтино отново у нас, а най-скъпо – в Швеция.

За потребителска електроника през 2011 г. най-малко са плащали потребителите в Полша, а най-много – в Малта.

България е първенец и по евтини ресторанти и хотели, докато в Дания отново са измерени най-високите цени в този пазарен сегмент.

Ако в класацията добавим обаче и държавите, които кандидатстват за членство в ЕС, България е изпреварена от Македония и Албания по ниски цени, показват още данните на Евростат. Непосредствено след нас с малко по-скъпи стоки и услуги се нареждат Сърбия, Босна и Херцеговина и Черна гора.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория България
  Новини Beчe пo cвeтa ce нaблюдaвa нaтиcĸ ĸъм влacтитe зa пoвтopнo пpинyдитeлнo зaтвapянe нa иĸoнoмиĸитe. Πocтoяннoтo тpъбeнe пo мeдиитe, ĸoeтo тpябвa дa yбeди xopaтa дa пpиeмaт ...
  Новини Бизнесменът Пламен Бобоков показа част от чат, за който твърди, че е с премиера Бойко Борисов. По неговите думи двамата са си писали на 31 март 2019 г. точно по повод на случая ...
  Новини Православната църква днес почита паметта на Светите равноапостоли Петър и Павел. Над 300 хиляди българи празнуват имен ден. -   - "Двамата най-ярки апостоли. Те са много различни, но ...
  Новини Силна градушка удари Козлодуй тази нощ, съобщава bTV.Бурята е продължила около 30 минути, а ледените късове са били с размер на лешник.Нанесени са сериозни поражения - пропаднала ...
  Новини В момента, в който държавата реши да строи бензиностанции, ще взриви пазара на имоти. За това предупреди пред bTV изпълнителният директор на Петролната и газовата асоциация Андрей Делчев.По ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?