26 Април 2024 г. Петък

Уважавам протестиращите, но някои търсиха конфликт с полицията!

2012-06-22 15:39:11

"Отнасям се с огромно уважение към миролюбивите граждани, които изразяват своята позиция и протестират, защото това е демократично. Но да има съгласуване със Столична община". 

Това заяви министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов по време на парламентарния контрол в отговор на въпрос от Ваньо Шарков и Димо Гяуров от Синята коалиция за наличието на тежковъоръжени сили на реда по време на протеста срещу Закона за горите на 13 юни.

"Няма приложено полицейско насилие, спазени са правата на всички", отсече МВР шефът.

По думите му тежки формирования не са били изпращани. На протеста били изпратени само сили на СДВР, с обичайна екипировка, която гарантира сигурността им.

 

Цветанов припомни, че организацията на протеста е била в интернет и за това общината не е знаела.

Според него протестът трябвало да не възпрепятства нормалното функциониране на всички останали български граждани, които не били съгласни с мотивите на протестиращите.

Около 19.40 ч. на Орлов мост е имало около 1000 човека, които са били спирани от полицейски кордон. След като са спрели движението, протестиращите многократно са били призовани да освободят платното.

След като са изтласкани, движението е пуснато частично, посочи министърът.

Около 20.40ч. след призиви да преустановят протеста протестиращите не са се подчинили на полицията и са легнали на платното.

"Въпреки предупрежденията към нарушителите те са отговорили с неподчинение и са легнали на пътното платно. Търсили са конфликт с полицията. Служителите на реда не са предприели силови действия. Гражданите многократно са предупреждавани, че пречат. След отказ да напуснат пътното платно част от тях са задържани. Спазени са всички изисквания по отношение на задържаните", отчете Цветанов.

Трима от 12-те задържани са непълнолетни.

"Когато говорим за протести, да се съобразяваме с допустимото по закон", призова МВР шефът.

По думите му задаващите въпроса си противоречат, защото "хем търсите вина в полицейските служители, че не са освободили кръстовището, и в един момент казвате – защо се изнасят тези лица, които незаконно са блокирали кръстовището", каза вицепремиерът.

Той припомни, че при протеста е имало и пострадал полицай от агресивно поведение на протестиращите.

Ваньо Шарков припомни думите на премиера, че всеки полицай, който посегне на  протестиращ, ще бъде уволнен. Според синия депутат при по-добра организация можело да не се стигне до блокиране, а "изтласкването", което министърът спомена в отговора си, било изнасяне.

"Ясно се вижда липсата на единна организация сред органите на реда, суетене и чудене какво точно да се прави", смята Шарков.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати