28 Март 2024 г. Четвъртък

Спор в парламента: Кой забърка кашата "Белене"?

2012-06-22 15:35:48

Договорът с “Росатом“ може да бъде променен, така че новият реактор, произведен за АЕЦ “Белене“, да стане част от АЕЦ “Козлодуй“, заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев в парламента.

Той отговаряше на въпроси на депутатите Петър Димитров и Румен Овчаров, и двамата бивши министри на енергетиката, за появилата се информация, че България е отправила официално предложение към руската държавна компания “Росатом” да вземе участие в изграждането на седми блок в АЕЦ „Козлодуй”.

 

На въпрос на Димитров дали АЕЦ "Белене" може да се реализира като частен проект, министър Добрев каза, че това е само хипотетична възможност.

Министърът уточни, че не е виждал компания, която да иска да строи тази централа. По негови думи може да се говори за изграждане на ядрената централа, когато се появи компания, която е готова да не иска държавни гаранции за проекта, дълги договори за изкупуване на тока, която ще гарантира ядрения риск и плати направените досега разходи от държавата.

От своя страна Петър Димитров обяви, че правителството е потопило под водата 1,5 млрд. лева със спирането на проекта “Белене“.

Кой покани руснаците да строят седми блок на "Козлодуй", пита Димитров. Много ми е интересно как ги поканихте – с писмо, по телефона или с sms, продължи той.

Добрев не му остана длъжен и обяви, че “тази каша“ я е “забъркало“ предното правителство.

Достатъчно дълго време търсихме инвеститор за АЕЦ “Белене“, обясни по-късно Добрев на брифинг в парламента. Според министъра цената на централата по оценка на HSBC в най-добрия случай ще бъде 10,30 млрд. евро.

“7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй” има изградена инфраструктура, площадки, подстанции, има около 20% от инфраструктурата вече изградена, посочи министърът.

Добрев не пропусна да нападне левицата и за подписката, която събират за “Белене“. По думите му той ние разбира защо сега се събират хиляди подписа, при положение че предишното правителство е можело да сложи само един и да започне строителството на централата.

Спорът на Добрев, Румен Овчаров и Петър Димитров идва само ден след като от “Росатом“обявиха, че ще вложат средствата, които бяха освободени от инвестиции в строителството на българската АЕЦ "Белене", в изграждане на атомни централи в Чехия, Великобритания и други страни.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати