25 Април 2024 г. Четвъртък

Сиреч, за справедливото заплащане иде реч!

2012-06-22 15:28:49

През 2011 година дните неизползван отпуск на служителите от държавната администрация са намалели с  649 980 дни и са станали 1 516 719, в сравнение с 2 166 699 през 2010 година.

Това става ясно от доклада за състоянието на администрацията за м.г.,  прочетен от министър-председателя Бойко Борисов по време на редовното заседание на Министерския съвет в сряда.

По думите на Борисов документът показва развитието на административната реформа, "какво е постигнато и работата, която трябва да се свърши оттук нататък".

През 2011 година администрацията е намаляла с 2022 бройки, най-много в централната администрация – с 1981 бройки. Средната брутна заплата на чиновниците пък е 710 лева, като спрямо 2010 година има ръст от 7 на сто.

В доклада е отразено и качеството на административното обслужване – 515 са администрациите, които предоставят над 2000 услуги на гражданите и бизнеса, 440 администрации работят на "едно гише", а 152 предоставят административни услуги по електронен път, обяснява премиерът.

Той посочва, че чрез електронното правителство, което "ни е основна цел и приоритет", трябва цифрата за извършващите се административни услуги по електронен път, да се увеличи двойно.

На последното заседание на Министерския съвет се обсъжда и Закона за държавния служител. В дискусията се включват финансовият министър Симеон Дянков, министърът по еврофондовете Томислав Дончев, военният им колега Аню Ангелов и премиерът Бойко Борисов, който разяснява какво "сиреч" значат думите на Дянков.

Финансовият министър им обяснява, че от 1 юли Закона за държавния служител влиза в сила и кабинетът трябва да приеме съответните нормативни актове.

Дянков уточнява, че става дума за класификатора, който ще позволи по-справедливо разпределение на длъжностите по всички нива в държавната администрация и Наредбата за заплатите на чиновниците.

"Сиреч, ако вземеш много качествен млад служител, може да му дадеш и голяма заплата", разяснява премиерът.

Финансовият министър обяснява още, че са направени промени във въпросната наредба, за да могат в нея да влязат и служителите, които работят по европейските програми.

Тук в разговора се намесва Томислав Дончев, които обяснява, че е нормално, когато става дума за европейските пари да обръщаме внимание на служителите.

"Процесите не се крепят на папки, те се крепят на хора", заключава Дончев.

Аню Ангелов пък призовава да не се създава дисбаланс между заплащанията в различните министерства и посочва, че в неговото ведомство за разлика от други, не е раздаден един лев допълнително материално стимулиране.

На края на дискусията Бойко Борисов обобщава, че кабинетът е положил огромни усилия да сложи една добра основа за справедливо заплащане.

"Сега да не се задълбаваме повече", препоръчва на министрите си премиерът.

Той уточнява, че важното за него е не се стига до там, "както тройната коалиция си взимаха огромни бонуси през какви ли не съвети и измишльотини", а тези средства "да бъдат отрегулирани".

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати