28 Март 2024 г. Четвъртък

Истерия срещу ДПС установи Местан

2012-06-22 09:40:41

Реакцията на предложението на ДПС се оказа очаквано драматична, да не кажа - истерична. Тази реакция показва нивото на зрялост в мисленето на определени политически сили.

Това каза в ефира на БНТ заместник-председателят на Движението за права и свободи (ДПС) Лютви Местан по поводпредложението на партията му предизборната кампания да се води и на други езици, освен български.

„Бих предложил всеки, който ще коментира този законопроект, да прочете какво точно предлага той", заяви Местан.

ДПС иска предизборна кампания на друг език", „Няма да позволим кампания на друг език" „Коментарите не са за нашите предложения, естествено е, че кампанията ще се води на български, но няма да бъде нарушение да се ползват и други езици, ключът е в съюза „и". 
Имате ли престава колко избиратели не знаят български - не е задължително да бъдат от турско малцинство. Ние като оратори прибягваме при необходимост и до майчиния ни език, за да бъде по-ефективна комуникацията, обясни още Местан.

"Всеки път като се постави въпрос за промяна на конституционните текстове, реакцията е първична - „О, ужас!", посочи заместник-председателят на ДПС.

Във връзка с изказване на Красимир Ципов, че „ГЕРБ няма да подкрепи предизборната агитация да се води на други езици", Лютви Местан заяви, че Ципов „не коментираше нашето предложение, той коментираше друга идея, която е по-удобна за атака" и обясни, че от партията му очакват коментари на тяхното предложение, а не на други, удобни за атака.

Той изрази мнение, че в България защитата на българския език от националистите е криворазбрана защита. По думите му под формата на защита на българския език, се крие нещо друго. „Не разбирам стремежът им за съхраняване на идентичността чрез отричане", категоричен бе той.

На въпрос дали в Турция по време на предизборни кампании се говори на български език на тези, които не знаят турски, Местан не отговори като изтъкна, че той е български депутат и въпросът трябва да се зададе на турските му колеги.

Местан не даде категоричен отговор и на въпроса в колко европейски държави важи това правило - официалната предизборна кампания да се води на официалния език, но да има възможност за превод. Той посочи само, че принципът е да може да се използват и други езици, иначе нямаше да имапрепоръка в доклада на наблюдателите от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), присъствали на последните местни и президентски избори в България. В препоръката на ОССЕ се казва, че комуникацията на майчин език е условие за ефективна комуникация, поясни Местан.

Това ограничение е излишно, мирише на ретро, в България живеят нови емигранти от страни-членки на ЕС. Ако тази забрана важи, как гражданите на Англия, които имат право да участват в изборите на български представители в европейския парламент, как ще разберат посланията на българските кандидати, ще ги накарате да научат български ли?, попита заместник-председателят на ДПС.

Нашето предложение съдържа баланс. Този административен бич върху правото да използваме майчиния си език, това ограничение не е необходимо в съвременното общество, категоричен бе Лютви Местан.

източник: news.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати