24 Април 2024 г. Сряда

Няма да спираме алкохолния туризъм. Явно работи!

2012-06-22 08:19:53

България няма да се отказва от алкохолния туризъм. Това стана ясно от коментарите на икономическия министър Делян Добрев по промените в Закона за туризма.

"В закона няма такива текстове. Има единствено определение за национален курорт", обясни той пред bTV.

По думите му след приемането на закона ще се изготвят наредби, в някоя от които ще се въведат повече изисквания по отношение на националните курорти.

"В никакъв случай няма да забраним консумацията на алкохол. "Слънчев бряг" е курорт за млади хора. Все пак не трябва да се прекалява", каза Добрев.

Икономическият министър не смята, че алкохолният туризъм единствено дава имиджа на "Слънчев бряг". Според него различните атракции, включително алкохолните турове, са "явно най-правилната формула, защото всяка година има ръст на туристите в България, тази година в Слънчев бряг – над 10%", допълва той.

Промените в Закона за туризма предвиждат туристическите обекти да се подлагат на прекатегоризация на всеки пет години.

"Звездите няма вече няма да са безсрочни", каза Добрев и обясни, че причината е, че материалната база се амортизира. "Ако не се правят инвестиции в един хотел 5 звезди, след седем-осем години вече е 3 или 4 звезди".

Туристическото райониране е една от новостите в закона. Ще се сертифицират балнео и спа центровете, разкри Добрев.

"Досега с едно джакузи и една вана се слагаше табела, че това е спа център", каза министърът.

Въвеждат се нови изисквания и за планинските водачи, екскурзоводите. Такива вече няма да могат да бъдат некомпетентни лица. Проблем има и с чуждите екскурзоводи, които "идват тук и започват да разправят глупости за българската история", отбеляза Добрев.

С цел превенция в изменения закон са вдигнати санкциите, призна туристическият министър. Делян Добрев сподели, че това лято ще почива на Северното Черноморие, вероятно за няколко дни.

Мораториумът върху добива на шистов газ не е отменен, а само коригиран, за да се улесни добивът на конвенционален газ, посочи още министърът. Делян Добрев коментира изказването на заместник-посланика на САЩ Сюзън Сатън, която заяви, че не разбира решението на България да наложи мораториум върху добива на шистов газ, като каза, че не смята това за натиск.

Шистовият газ ще направи България енергийно независима – такова мнение изказа американският дипломат по време на конференцията.

"Проучване и производство на петрол и газ – новата технологична граница", която се проведе в столицата.

Добрев обаче отбеляза, че добивът на шистов газ е помогнал за смъкването на цените на синьото гориво в САЩ, където 1000 куб. метра от суровината струват около 100 долара, за разлика от Европа, където е около 300 и в България - над 400.

"Хубаво е, че имаме мораториум, за да има достатъчно време да направим анализите", посочи Делян Добрев. По думите му така ще могат да се постигнат и гаранции за околната среда.

Инвеститорски интерес към "ОЦК-Кърджали" все още има и той е реален, каза още Делян Добрев. В момента обаче се обсъждат варианти за поемане на дружеството под наем.

"Държавата, каквото може, прави – не само с помощите и посредничеството", увери министърът на икономиката и енергетиката.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати