18 Април 2024 г. Четвъртък

Повече от половината българи не говорят чужд език

2012-06-21 21:13:08

Общо 84% от европейците и 73% от българите смятат, че всеки в ЕС трябва да владее поне по един чужд език. Това сочат данни на Евробарометър, разпространени днес от Европейската комисия.

Въпреки това обаче отделно изследване на езиковите умения показва, че съществува разминаване между амбициите и действителността.

Тестването на езиковите познания на ученици тийнейджъри в 14 европейски държави, показва, че само 42% са компетентни във владеенето на своя първи чужд език и само 25% във втория.

Значителен брой, 14% при първия чужд език и 20% при втория, не достигат дори равнището „базов ползвател“.
Над половината българи са заявили, че не могат да водят разговор на чужд език, докато средно в ЕС така се оценяват 46 процента от анкетираните.

Поне един език владеят в достатъчна степен 48 на сто от участниците в допитването от България, което е намаление с 11% от предишно проучване през 2005 г., и 54 на сто от участниците от останалата част на ЕС.

Половината от европейците и всеки пети българин използват чужд език при пътуване в чужбина. При гледането на филми чуждоезиковите си умения ползват 46 на сто от българите и 37 процента от останалите европейци. Малко над една трета от всички ползват чужд език в интернет.

Безплатни уроци биха улеснили ученето на чужд език - с това мнение са съгласни около една трета от анкетираните. При отговорите на българите 23 на сто заявяват, че не искат да учат език или не искат да подобрят езиковите си умения. В ЕС средният дял на тези отговори е 16 процента. Една трета от българите споделят, че не са достатъчно мотивирани за това, а близо половината - че това е скъпо.

Общо 67 на сто от българите и 61 процента от останалите в ЕС са на мнение, че владеенето на чужд език е важно за намирането на работа в чужбина.

Общо 57 процента от българите и 67% от останалите европейците са на мнение, че е полезно да се учи английски. На второ място е немският език, предпочитан от 20 на сто от българите и 17 процента от останалите европейците. Френски избират 16 на сто от европейците и едва пет процента от българите.

В отговор кой език би било най-добре да учат децата им, 90 процента от българите и 79 на сто от европейците посочват английския. На второ място според европейците са френският и немският с по 20 процента.

Българите дават други отговори - пет на сто от тях избират френски, а 36 процента - немски език. Пет процента от европейците и 23 на сто от българите заявяват, че говорят руски език.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати