Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Неделя
Януари 24
Начало arrow България arrow Къщи има - гости нема! Пак протест, но в защита на Закона за горите

Къщи има - гости нема! Пак протест, но в защита на Закона за горите

  Print E-mail
2012-06-20 13:55:17
източник: dnes.bg

Добре организирани групи, съставени предимно от възрастни хора, от курортни населени места в Рила, Пирин и Родопите протестираха  по обед в София срещу "екологичния рекет" и в подкрепа на промените в Закона за горите, които президентът върна за доразглеждане в парламента.

По време на протеста депутатът от ГЕРБ Емил Димитров, който подкрепи множеството, изрази несъгласието си с наложеното от президента вето върху Закона за горите и заяви, че не вижда нищо противоконституционно в закона.

Той посочи, че и президентът, и "младите, които излязоха на Орлов мост", са били подведени и не са разбрали същността на закона.

Същността на закона обаче явно не беше разбрана и от голяма част от събраното пред Народното събрание множество. Някои не бяха словоохотливи и внимаваха какво и как говорят, други отказваха да бъдат снимани. Трети обаче охотно заставаха пред камерите и признаваха открито, че са "пратени" на протеста, "за да не вземат еколозите горите"Кои са екорекетьорите?", "Какво сте дошли да защитавате", "Кой ви организира?" и "Как ще ви вземат горите" останаха без ясен отговор. 

"Ветото на закона за горите трябва да бъде отхвърлено от всички депутати", каза пред журналисти Филип Цанов от Национална гражданска коалиция "Природа за хората и регионите".

"Трябва да го отхвърлят, за да докажат, че милеят и искат тези райони с безработица, която е почти 40 %, да се развиват по някакъв начин"Долу ръцете от Банско", отказа да разговаря с журналисти, а ги препрати към "организатора на групата". Оказа се, че това е местен хотелиер, който призна, че има "много организатори" от местни туристически дружества, хотели и други "организации", които отказа да назове. Други хора не пожелаха да кажат откъде са, но споделиха, че са организирани от местните власти.

Голяма част от хората обаче предпочетоха да останат под сянката на дърветата около хотел "Радисън". Други дори не пожелаха да слязат от автобусите, паркирани в сенчестата част на паркинга до Народното събрание и храм-паметника "Александър Невски"Къщи има, гости нема. Летото нема кой да дойде при нас, те идват хората заради ските зимата".

Жените споделиха, че не се притесняват, че горите ще бъдат изсечени.

"А що да не се сече гората? Цял живот се сече гората, една се сече, друга се сее. Нищо й няма на гората", каза една от тях.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория България
  Новини Днес православната църква чества паметта на мчнци Мина, Виктор и Викентий.Мина е бил войник, убит в Египет за Христовата вяра при император Диоклетиан (284-305 г.). Той е много известен великомъченик ...
  Новини Българската православна църква почита днес паметта на Свети архангел Михаил. Църковният празник е наричан от народа Архангеловден.Според православната църква Свети Архангел Михаил е един от ...
  Новини На 6 ноември почитаме паметта на Свети Павел, архиепископ Константинополски, на Света Клавдия и на Препдобния Лука Тавроменийски. - - Павел Солунянин, архиепископ Константинополски (Цариградски), ...
  Новини 2 689 нови случая на коронавирус при 11 376 са направените тестове. Като съотношение новоустановените случаи са 23,6% от направените тестове.Активните случаи са 27 230. В ...
  Новини На 22 септември се навършват 112 години от обявяването на Независимостта на България. На този ден, през 1908 г. в църквата "Св. Четиридесет мъченици" във Велико Търново, с манифест, ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?