19 Март 2024 г. Вторник

Два протеста – за и против Закона за горите, блокират София

2012-06-20 06:27:22

Два протеста – в подкрепа и против Закона за горите, на който президентът наложи вето, ще се проведат в центъра на София. 

Първият е организиран от Национално гражданско движение „Природата за хората и регионите”, който ще се проведе от 13.00 до 14.00 часа на пл. „Народно събрание”, извън охраняемата зона на институцията. Не на екологичния рекет" 
В 13 ч. контрамитингът ще тръне към сградата на Министерския съвет, където трябва да бъде връчено послание до премиера Бойко Борисов. 

"Природата за хората и регионите" подкрепя промените в Закона за горите, които предизвикаха масови граждански протести. 

Премиерът Бойко Борисов започна преговори с екозащитниците, а президентът Росен Плевнелиев наложи вето. Премиерът се закани, че няма да пусне закона, докато спорещите страни не стигнат до консенсус. 

Препъникамъкът в преговорите са текстове, които позволяват ски съоръжения и писти да се строят, без да се променя предназначението на земите. 

От 18.30 в София ще се проведе шествие организирано от скиори и сноубордисти, които подкрепят природозащитните организации и настояват за изготвянето на закон за горите, който да опазва природното наследство на България.

Протестът е организиран от коалиция „За да остане природа в България". Шествието ще тръгне от НДК  ще продължи по “Витошка” към “Св. Неделя”, президентството и парламента. Организаторите призовават поддръжниците им да дойдат със ски, бордове, каски и щеки. 

Заради първия протест от 8.00 до 14.00 часа се забранява престоят и паркирането на пътни превозни средства на пл. „Народно събрание”, на югозападната част на пл. „Св.Александър Невски”, с изключение на автобусите превозващи участниците в митинга, съобщиха от Столична община. 

Организаторът трябва да внесе депозит в размер на 5000 лв. за евентуално нанесени щети при разполагане на два броя машини за обработка на ски писти на пл. „Народно събрание”. 

СДВР ще спира и възстановява поетапно движението на пътните превозни средства и колите на градския транспорт в зависимост от преминаването на участниците в шествието, напомнят от общината.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати