20 Април 2024 г. Събота

България е източник за трафик на жени и деца

2012-06-20 06:23:53

България е източник и в по-малка степен транзитна страна и дестинация за трафик на жени и деца за сексуални цели. Освен това мъже, жени и деца извършват принудителен труд, гласи разделът за България в годишния доклад на Държавния департамент на САЩ за трафика на хора по света. 

Докладът с дата юни 2012 г. е публикуван в сайта на Държавния департамент и се отнася за 2011 г. Той обхваща 185 страни, разделени в три групи. В първата са страните, чиито правителства прилагат изцяло минималните стандарти на Договора за защита на жертвите на трафик.

Във втората група, където е България, са страните, чиито правителства не прилагат изцяло тези стандарти, но полагат значителни усилия да ги приложат. В третата група са страните, които не прилагат изцяло минималните стандарти и не полагат значителни усилия за това. 

В България жени и деца стават жертви на трафик със сексуални цели вътре в страната, конкретно в курортните и граничните райони, както и в Холандия, Белгия, Франция, Австрия, Италия, Германия, САЩ, Чехия, Финландия, Гърция, Испания, Норвегия, Полша, Швейцария, Турция, Кипър, Македония и Южна Африка, се посочва в доклада.

Мъже, жени и деца от ромски произход са особено уязвими и са значителна част от потвърдените жертви на трафика с хора. Български мъже, жени и деца извършват принудителен труд в Гърция, Италия, Испания, Чехия, Швеция, Норвегия, Кипър и Ирак. Български деца са заставяни да просят по улиците и да извършват дребни кражби в България, както в Гърция, Италия и Великобритания, гласи докладът. 

Правителството на България не прилага изцяло минималните стандарти за пресичане на трафика, но полага значителни усилия да го стори. През разглеждания период правителството на България изпрати в затвора значителен процент от виновните за трафик на хора.

Макар че през 2011 г. бяха идентифицирани по-малко жертви на трафик в сравнение с 2010, правителството продължи да използва ефикасно механизмите, приети в края на 2010 г. за подпомагане на по-голям брой жертви, се посочва в доклада. 

Препоръките към България са да продължи усилията за разследване, изправяне пред съда и осъждане на правителствени служители, замесени в трафик, както и да гарантира, че виновните служители ще бъдат наказани за тези престъпления; да продължи усилията за разследване, изправяне пред съда на виновниците за трафик и да гарантира, че мнозинството от осъдените за трафик ще излежат присъдите си в затвора, се посочва още в документа. 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати