29 Март 2024 г. Петък

Когато фактите говорят, и кабинетът да мълчи, заръча Станишев

2012-06-19 19:02:02

В остър, задочен спор през медиите влязоха БСП и минисър-председателят Бойко Борисов. Основната тема на дискусията им бяха магистралите и пътищата, които са построили двете правителства – това на лидера на БСП Сергей Станишев и на Борисов.

По думите на Станишев премиерът е получил за рождения си ден торта са багери, но правителството трябва да разбере, че строителството на пътища е нещо много по-сложно. Според лидера на БСП кабинетът носи отговорност за забавянето и оскъпяването на пътните съоръжения.

"ГЕРБ обясняват всички забавяния с обстоятелства извън тях - например това са щъркелите на АМ "Хемус", костенурките на АМ "Струма", блатните кокичета на АМ "Марица", отбеляза лидерът на БСП и припомни, че управляващите са обещали да няма нито ден закъснение и нито лев повече.

По думите на бившия министър-председател правителството е оказало натиск върху фирмите и ги е принудило да дават дъмпингови цени за строителство на магистрали и пътища в страната, за да покажат, че са по-евтини. Според Станишев обаче въпросната евтиния в момента излиза през носа на всички, защото лошото качество оскъпява.

От БСП обявиха в парламента, че са предупреждавали сегашното правителство, че на лот 2 на автомагистрала „Тракия" се поставя лош асфалт, че ще се наложи преасфалтиране на част от лот 3. Червените обвиниха премиера, че е оскъпил строителството на магистрала ”Люлин" със 120 милиона лева.

Станишев не пропусна да спомене, че 40% от въпросната магистрала е построена по времето, когато той е бил министър-председател.

За предишния мандат са въведени в експлоатация 114 км магистрали и са рехабилитирани 6900 км основни пътища - средно около 1700 км пътища на година. За мандата на ГЕРБ  най-вероятно ще бъдат пуснати около 200 км магистрали, добави той.

По думите на Станишев по отношение на магистралите ГЕРБ ще бъдат пред нас, но по отношение на пътното строителство съотношението е 2,5 пъти в  полза на предишния мандат.

”Когато фактите говорят, и кабинетът би трябвало да замълчи”, отсече червеният лидер.

Премиерът Бойко Борисов от своя страна не остана длъжен и обясни, че Станишев нямо откъде да знае как се строят магистрали, защото по негово време са строели ”Батко и Братко”.

”И именно заради техните „строежи”, ни бяха спрени всички фондове”, заяви премиерът Бойко Борисов пред ”Фокус”.

По думите на министър-председателя Станишев се опитва да превърне мечтите си в блянове и приема, че петте километра, построени в равната част на Пернишкото поле, и открити от него, се броят за построяване на магистрала.

Борисов посъветва Станишев да вземе лаборатория и журналисти и да отиде на строящите се магистрали, да вземе проби откъдето поиска, а след това, да се върне на построените от него пет километра – и от тях да вземе проба.

По думите на Борисов резултатът ще бъде много интересен.

Премиерът припомни и стария спор между него и Станишев за ”Водното огледало” в Кърджали. Станишев е прав - не разбирам от неговото строителство, обобщи ситуацията премиерът Борисов.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати