25 Април 2024 г. Четвъртък

Чакат ни тежки дебати по споровете в Закона за горите

2012-06-19 09:57:21

За диалог с инвеститорите, които твърдят, че са засегнати от оттеглянето на закона за горите, призова Веселина Кавръкова от WWF по време на пресконференция на представители на природозащитни и граждански организации.

Кавръкова каза, че е необходимо да се проведе дебат между засегнатите страни, за да се види какви инвестиционни намерения спират приемането на закона. Тя допълни, че Законът за горите по никакъв начин не засяга общините в Рила и Пирин, чиито жители протестират в последните дни на главния път Е79. Кавръкова обясни, че каквито и инвестиционни намерения да са планирани на територията на тези общини те се регулират от законодателството за националните паркове.

На пресконференцията Тома Белев от „Зелени Балкани“ съобщи, че се очаква всеки момент парламентарната комисия по земеделие да подготви доклада си по Закона за горите, който беше върнат от президента Плевнелиев.

Докладът трябва да бъде разгледан от депутатите, които могат да приемат или да отхвърлят президентското вето със 121 гласа.

По време на експертната среща между представители на управляващите и на екоорганизациите вчера от ГЕРБ обещаха да подкрепят президентското вето върху закона, което означава, че най-вероятно ще започне подготовката на нов законопроект.

Тома Белев допълни, че природозащитните и гражданските организации защитават тезите, които управляващите не приеха в края на миналата година, когато бяха подготвяни поправките в закона за горите.

 

Андрей Ралев от сдружение „Диви балкани“ каза, че Законът за горите в никакъв случай няма да подпомогне спорта и ски туризма, ако остане в този си вид, а по-скоро ще ги монополизира. Той посочи, че един отбор по ски, който иска да тренира на пистите на „Юлен“, трябва да заплати почти 3000 лева. Цената за тренировка на час е 10 лева. Ралев обясни, че няма възможност за безплатна тренировка на български състезатели по ски спортове извън отборите, финансирани от „Юлен“.

Александър Дунчев от WWF каза отново, че гражданското общество и екоорганизациите не са против инвеститорите, а търсят принципни решения на противоречията в закона за горите с европейското законодателство и конституцията.

Петко Цветков от фондация „Биоразнообразие“ допълни, че е важно какви инвеститори искат да стъпят в България. По думите му поправките в закона, които бяха върнати от президента, са направени в услуга на крупни инвеститори, които монополизират туризма и спорта и го правят достъпен само за определен кръг от хора.

Утре от 18.30 в София ще се проведе шествие организирано от скиори и сноубордисти, които подкрепят природозащитните организации и настояват за изготвянето на закон за горите, който да опазва природното наследство на България.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати