11 Май 2024 г. Събота

Турция очаква напредък по отмяната на визите за ЕС тази седмица

2012-06-19 08:35:46
Турция се надява в четвъртък да обяви, че гражданите й ще може да посещават Европейския съюз без визи след няколко години, съобщи EUobserver.

Засега ЕС настоява Анкара да подпише споразумение за реадмисия на нелегални имигранти, докато Турция твърди, че ЕС трябва да направи първата стъпка. В сряда се очаква посланиците на блока да поискат от Европейската комисия да представи план за действие за турските реформи на паспортните и гранични стандарти.

В четвъртък Турция вероятно ще парафира споразумението за реадмисия и ще го подпише след като Брюксел представи плана за действие. След прилагането на реформите през 2014 г. или 2015 г. ще бъде премахнат сегашният визов режим, пише изданието.

Източник от ЕС коментира, че Австрия, Кипър и Франция все още имат резерви, но има натиск въху тях да отстъпят. "Малко рисковано е да кажем, че сме напълно сигурни. Но се надяваме", заяви говорителят на датското председателство на ЕС Пребен Ааман.

Надяваме се да покажем, че ЕС все още е важен Турция, заяви турският посланик в ЕС Селим Йенел. По думите му опашките за визи пред консулствата в ЕС и двете години застой в преговорите за присъединяване са "отровили" отношенията между тях.

"Никой вече не се интересува какво казва ЕС... Има много малко хора, които мислят, че присъединяването ще се случи и хората казват, че ако те не ни искат, защо всъщност се нуждаем от тях", допълни посланикът.

С идването на Кипър като председател на ЕС през юли не се очаква напредък в разговорите. Йенел обаче се надява Турция да отвори три преговорни глави - за икономическата политика, институциите и "други въпроси" - по време на председателството на Ирландия, което ще започне в началото на 2013 г.

Той отбеляза, че бившият френски президент Никола Саркози е блокирал главите заради "лични причини" и за да привлече на своя страна десните избиратели. Офисът на новия президент Франсоа Оланд обаче дава сигнали, че пречките ще бъдат премахнати.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати