29 Март 2024 г. Петък

В Гърция днес може да има трипартийна коалиция

2012-06-19 08:24:35
Партиите "Нова демокрация", ПАСОК и Демократична левица може да обявят още днес, че са се договорили за съставяне на управляваща коалиция в Гърция. Структурирането и съставянето на правителство може да продължи до края на седмицата.

След вчерашните срещи на получилият мандат за премиер Андонис Самарас с партийните лидери Евангелос Венизелос и Фотис Кувелис се очерта съгласието им да съставят и подкрепят правителство. Според лидера на победилата в неделя на парламентарните избори "Нова демокрация" кабинетът не е за няколко месеца, а би трябвало да управлява до изборите за Европейски парламент през 2014г.

От ПАСОК продължиха да настояват днес при президента Каролос Папуляс да има разговори за привличането и на Коалицията на радикалната левица СИРИЗА, след като нейния лидер Алексис Ципрас вече отказа поканата и заяви, че партията му избира да остане в опозиция. "Независими гърци" на Панос Каменос, която е против антикризисния план на ЕС и МВФ, също отказа участие в управлението.

Според атинския в."Катимерини" социалистите ще искат да играят активна роля в администрацията и ще предложат няколко от лидерите си за министри. Изглежда Венизелос е преглътнал опозицията си Самарас да е премиер, но в същото време номинираният за министър-председател предлага една трета от кабинета да бъдат компромисни специалисти без политическа принадлежност.

"Имаме обща позиция, че страната трябва незабавно да получи правителство. В идеалния вариант можем да имам кабинет до вторник вечерта", каза Венизесолс.

"Нова демокрация" и ПАСОК имат достатъчно депутати, за да управляват сами. Но включването на Демократична левица" ще засили подкрепата за  правителството в парламента и ще отхвърли обвиненията, че Гърция се управлява от същите партии, които я ръководят от 1974г. насам.


Фотис Кувелис не е дал категоричен отговор за участие и призова останалите партии да отговорят на седемте условия за сътрудничество, които "Демократична левица" издигна преди изборите. Те предвиждат прочистване на политическата система, постепенно освобождаване на Гърция до 2017г. от споразумението за помощ, цялостно подобряване на производителността в икономиката, реорганизация на земеделието, гарантиране повече сигурност на гражданите, борба с нелегалната имиграция, подобряване на социалната сигурност.

Конкретно, тези условия означават приемане на закон за инспектиране на активите на всички висши ръководители на страната от 1974г. насам, отмяна на министерския и депутатския имунитет, намаляване заплатите на депутатите и прекратяване на депутатските пенсии, намаляване наполовина на държавното финансиране за партиите, въвеждане на пропорционално представителство (в момента системата позволява на победителя на избори да получи бонус от 50 депутати в 300-местния парламент), замразяване на намаляването на заплати и пенсии, възстановяване на колективното трудово договаряне, вдигане на необлагаемия минимум до по-висок праг и въвеждане на данъци за всички църковни имоти.

На разговорите в понеделник стана дума, че партията на Кувелис също ще иска да участва в правителството, а не само да го подкрепя в парламента.

На неделния вот трите партии получиха общо 179 депутатски места.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати