19 Април 2024 г. Петък

"Пирогов" укривала лице, оперативно интересно за службите

2012-06-19 07:55:42

Болница "Пирогов" е укривала лице, оперативно интересно за службите, с цел да не се яви по известно дело. Това разкри пред bTV д-р Бойко Тошев, вече бивш началник на Първа травматологична клиника в спешния център. 

„Едно лице, което е оперативно интересно за службите, в един момент се оказва в болницата. Без да знае шеф екипът, началникът на отделението, началникът на клиниката. Той е бил пуснат в оперативна програма от секретарката на клиниката, т.е. да бъде опериран на следващия ден“, разказа докторът. 

По думите му за случая е знаел директорът на болницата проф.д-р Димитър Раденовски. 

„Бяхме привиквани при директора и започна да ни се оказва натиск да подписваме документи, че въпросното лице е в болницата и какво му е състоянието. Аз това лице не съм го виждал. Той е приет и изписан, без да бъде видян“, добави д-р Тошев.  

Независимо от силния натиск обаче такива документи не са били подписани.  

Д-р Тошев се оплака от натиск и за други документални измами. По думите му с помощта на ниското заплащане лекарите са принуждавани да си докарват допълнителни средства.
„Имам конкретни обвинения към сегашното ръководство за политиката на допълнително финансово стимулиране,” заяви д-р Тошев.

„Искам да се извиня на абсолютно всички честни колеги за всичко, което се изнесе. Държа на достойното заплащане, но съм против тези, които умишлено ги държат на ниски заплати, за да може с финансов натиск да ги притискат да участват във финансови далавери,” каза още травматологът.

Д-р Бойко Тошев бил освободен като началник на травматологичната клиника към средата на май с обяснението, че това било по нареждане на здравния министър Десислава Атанасова. 

„Поласках се от това, че министърката знае за моята личност”, каза той. По думите му на негово място била назначена доц. Кътева, „която е добър хирург на ръка..., но не отговаря на изискването на Здравната каса за компетентностите за тази позиция”.

По-късно министър Десислава Атанасова заяви пред  bTV, че не познава д-р Тошев и че той не е освободен от длъжност по нейно настояване. „Това категорично не е вярно,” каза здравният министър и посочи, че напоследък името й е замесвано в измами с медицински изделия, с хора, които са в чужбина и търсят медицинска помощ.

„Никога досега не съм говорила с проф. Раденовски по повод на назначения и уволнения на лекари от „Пирогов”, заяви Десислава Атанасова.

Д-р Тошев обясни, че в клиниката работят хора, които не оперират. Той обвини ръководството на „Пирогов” в лицето на директора проф. Раденовски в оказване на натиск за извършване на документална измама. От Тошев се искало да отпуска бонуси за извършване на брой операции на лекари, които никога не са влизали в операционната. „Отказах да им плащам,” заяви травматологът.

Друга съмнителна схема било приемането на пациенти по т.нар. рехабилитационна пътека. Здравната каса разрешавала такава да се ползва един път годишно за седем дни рехабилитация на пациент.

 

Според д-р Бойко Тошев пътеката е крайно нерентабилна и неизгодна за болницата, защото касата превежда общо 300 лева за болен, а престоят му струвал на „Пирогов” по 100 лева всеки ден. За Тошев било необяснимо защо болницата приема такива пациенти, когато това е толкова неизгодно за нея.

"Имам данни от дистрибутори на импланти, че на тях се оказва натиск от страна на шефа на секцията, че той е поел ангажимент към директора и те трябва да завишат цените на изделията. Имах неблагоразумието, вярвайки, че директорът на болницата проф. Раденовски не би влязъл в такава схема и му го казах това нещо. Но е факт, че някои изделия при нас са по-скъпи от същите изделия в други болници. Шефът на секцията доц. Кастелов го е искал това нещо от дистрибуторите с оправданието, че е имал ангажимент към директора", разказа още д-р Бойко Тошев. 

Прокуратурата вече е започнала разследване по скандалните нарушения, констатирани в доклада на здравното министерство.

„Всички констатации са предоставени на изпълнителния директор проф. Раденовски със срок за отстраняване. Отговорност за нарушенията носи не само Раденовски , а и целият борд на директорите. Изпълнителният директор трябва да понесе отговорност за нарушенията, затова той няма да бъде сменен, докато не приключи проверката. Останалите членове на борда на директорите обаче ще бъдат освободени“, уточни пред TV 7 Десислава Атанасова.

Тя беше категорична, че целта на проверката в „Пирогов“ не е била политическа атака, нито смяна на директора или злепоставянето на лекарите в болницата. 

източник:  

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати