28 Март 2024 г. Четвъртък

Чистка в борда на директорите на "Пирогов" след скандалния доклад

2012-06-18 15:03:28

Ще има смени в ръководството на болница “Пирогов“ , заяви министърът на здравеопазването Десислава Атанасова.

До края на седмицата ще бъдат направени промени в Борда на директорите на лечебното заведение. Причина за промените стана докладът за болницата, който показва много нарушения.

Атанасова оповести съдържанието на документа, който показва явни нарушения в процедурите за провеждане на обществени поръчки, както и сключването на странни договори в болничното заведение. Проверката е показала, че в болницата е имало договор за опис и подредба на книги, който бил на стойност 5400 лв. Имало договор и за консултант, който да помага на пациентите да изберат какво да четат.

 

Днес Атанасова обясни, че въпросният доклад ще бъде изпратен до всички институции, които имат отношение – на финансовата инспекция, на НАП, на Инспекцията по труда и на Прокуратурата, за да установят дали са верни и правилни констатациите в него.

Министърът обясни, че не иска да се ангажира със заключения за последствията от доклада. Тя се надява, че всички институции ще имат становища в най-кратък срок.

Атанасова обясни още, че този доклад е направен, за да може тя да се запознае със състоянието на болницата.

Малко след оповестяването на данните от “Пирогов“ се оплакаха, че това е кампания, която цели оклеветяване на болницата и манипулиране на общественото мнение.

Днес Атанасова отхвърли тези твърдения и обясни, че никога не е имала за цел да злепоставя работещите в “Пирогов“. По нейни думи болницата е стандарт за качество в медицината, особено спешната. Според министъра обаче по съвсем различен начин стоят нещата с финансовата дисциплина на лечебното заведение.

Атанасова се ангажира още, че ще има регулярни проверки на всички лечебни заведения. В момента имало вече няколко проверки.

Тя посочи, че вече са били направени доклади за работата на  Педиатричната болница във Видин и на болница “Света Марина“ и се надява вече да се работи по отстраняване на констатираните нарушения.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Здраве


Новини
90% от болниците никога не са имали готовност да приемат инфекциозно болните с Covid. Това обясни пред Нова телевизия Методи Янков, представител на частните болници.Оказва се, че голя ...
Новини
През изминалото денонощие в страната са регистрирани 4041 нови случая на коронавирусна инфекция, направени са 11 066 теста. Това прави като съотношение над 36.5%.За ...
Новини
От утре 10 юли до второ нареждане се затварят всички барове, дискотеки и пиано барове на закрито, както е са забраняват всички масови празненства с повече от 30 присъстващи.Новата си запов ...
Новини
240 са новите случаи на коронавирус у нас при направени 4 286 PCR теста за последното денонощие. Това показват данните към полунощ на Единния информационен портал.Общият брой на регистриранит ...
Новини
Чрез приложението „Дари Кръв“, доброволците на БОДКще могат по-лесно и ефективно да помагат на хората в нужда от кръвопреливане Като част от усилията да пре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати