25 Април 2024 г. Четвъртък

Преговорите при премиера за ски пистите без резултат

2012-06-18 14:41:26

Все още няма пълно съгласие между еколозите и управляващите по най-спорната точка от промените в Закона за горите - дали да се прави промяна на предназначението на горски територии, когато става въпрос за строеж на спортни съоръжения. Това стана ясно след новата среща при премиера Бойко Борисов в Министерския съвет.

Все пак се оказа, че има леко сближаване на позициите. Представителите на властта в лицето на земеделския министър Мирослав Найденов и председателя на парламентарната комисия по земеделие Десислава Танева принципно са се съгласили с предложението на природозащитниците право на строеж върху горски територии и земеделски земи да се учредява за определен срок само след промяна на предназначението на земите.

"Законът задължава да го продадеш на съответния инвеститор, който е променил предназначението. Ние предлагаме тази възможност да отпадне и тя да му се дава за право на строеж вече с променено предназначение, да се учредява право на строеж за съответен период от време - 20, 30 години, колкото реши законодателят. Собствеността ще остане на държавата, върху нея ще има ограничено, вещно право на строеж и след като приключи ползването, се връща в горските територии", обясни след срещата Тома Белев от организацията „Зелени Балкани“.

По този начин земите няма да се прехвърлят на инвеститорите, както предвиждаше спорният текст на чл. 79 от Закона за горите, уточни той.

Тази идея обаче не беше подкрепена от поддръжниците на облекченията за ски строителството. Филип Цанов от сдружение “Природата за хората и регионите”, което стои зад протестите против президентското вето върху Закона за горите, коментира, че ако предложението бъде прието, това отново ще е своеобразна приватизация. "Това е все едно да си купите апартамент и след 30 години да го върнете на собственика“, посочи той.

Управляващите от ГЕРБ са съгласни да подкрепят ветото на президента Росен Плевнелиев върху Закона за горите,  съобщи по-късно за Investor.bg Тома Белев.

 

Управляващите обаче продължават да поддържат позицията, че конкретни нови текстове от Закона за горите няма да се гледат в Народното събрание, докато не се постигне споразумение между екологичните организации и кметовете, които настояват правителството да не спира инвестиционните проекти в планинските общини.

 

В тази връзка президентът Росен Плевнелиев коментира, че след наложеното вето се дава шанс на всички организации да намерят разрешение на проблемите без да блокират пътища.

По този повод Андрей Ковачев обясни, че еколозите са готови да направят компромис за строителство без промяна на предназначението на горите само за вече съществуващите съоръжения, за да се извърши необходимата им модернизация. Това според него ще реши проблема със старите лифтове на Витоша.

Междувременно днес се проведе втори контрапротест в подкрепа на спорния Закон за горите. Около 300 жители на общините Сапарева баня и Дупница затвориха за десетина минути главния път Е-79 в района на с. Пиперево, община Дупница.

Протестиращите настояват правителството да не се поддава на натиск и да не спира инвестиционните проекти в планинските общини, защото това ги обрича на безработица и мизерия.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати