27 Април 2024 г. Събота

Нова демокрация и ПАСОК заедно имат абсолютно мнозинство

2012-06-18 06:06:19

Консервативната партия Нова демокрация и социалистическата ПАСОК получават заедно абсолютно мнозинство от 163 места в 300-членния парламент, обяви гръцкото министерство на вътрешните работи, цитирано от ИТАР-ТАСС.

Според резултатите от преброяването на 81 процента от избирателните бюлетини консерваторите печелят 30,5 процента от гласовете и ще имат 130 места в парламента. 

На второ място е Коалицията на радикалната левица СИРИЗА с 26,57 процента и 71 депутати, а трета е социалистическата ПАСОК с 12,48 на сто и 33-ма депутати. 

Четвърти са дясната партия "Независими гърци" със 7,46 на сто и 20 места в парламента, следвани от крайнодясната "Златна зора" с 6,93 на сто и 18 места, Демократична левица с 6,1 на сто и 16 места и Гръцката комунистическа партия (ККЕ) с 4,48 процента и 12 места.

Днес сутринта министърът на вътрешните работи на временното правителство ще се срещне с председателя на парламента, за да му връчи официалните резултати от изборите. След това с резултатите официално ще бъде запознат президентът Каролос Папуляс.

По-късно днес Папуляс ще приеме 61-годишния лидер на НД Андонис Самарас, за да му връчи, съгласно конституцията на страната, първия мандат за съставяне на коалиционно правителство. 

Нова демокрация получи най-много гласове на изборите, но не достатъчно за сформиране на самостоятелен кабинет. Самарас още вчера призова всички партии да участват в правителство на националното единство. Той ще има три дни за съставянето на правителство.

Лидерът на социалистите Евангелос Венизелос заяви, че иска в правителството на националното единство задължително да влязат освен НД и ПАСОК, също Демократичните леви и СИРИЗА, която обаче вече отхвърли възможността да участва в управлението заедно с Нова демокрация. 

Ако Самарас не успее да състави кабинет, президентът ще предаде мандата на лидера на втората по значимост политическа сила в парламента - левите радикали. В случай че и СИРИЗА не успее да се договори с никого, мандат ще получи лидерът на ПАСОК, която зае трето място на изборите. 

Ако и той се провали, последната възможност за съставяне на правителство ще стане срещата на лидерите на политическите партии под егидата на президента. При пореден неуспешен опит Гърция ще бъде изправена след месец пред трети парламентарни избори. 

Лидерите на основните политически сили заявяват, че е необходимо да се постигне споразумение и да се избегне подобен вариант по всякакъв начин, защото страната няма да издържи на нови избори, отбелязва агенцията, цитирана от БТА. 
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати