19 Април 2024 г. Петък

СИРИЗА призна поражението си, започнаха маневрите за правителство

2012-06-17 21:07:28
СИРИЗА казва "не" на коалицията. "Нова демокрация" казва "широка коалиция". ПАСОК казва, че ще участва, само ако се включи СИРИЗА (и малката Демократична левица). Ще се срещнем пак след 6 седмици на избори".

Така накратко описа потребител на Twitter ситуацията в Гърция 4 часа след края на изборния ден.

Към този момент официални резултати на вътрешното министерство вече показваха преднина на консервативната "Нова демокрация" на извънредните парламентарни избори в страната.

Според тях партията на Андонис Самарас получава 29.53% от гласовете и 128 депутати в 300-местния парламент.

СИРИЗА следва с 27.12% (72)
ПАСОК са трети с 12.2% (23).
"Независими гърци" са доста по-назад с 7.56% (20)
Неонацистите от "Златна зора" са петата парламентарна сила с 6.95% (18).
Склонната на управляваща коалиция Демократична левица е с 6.23% (17).
Последни в парламента попадат комунистите с 4.47% (12).

Говорител на СИРИЗА заяви, че партията няма да се възползва от мандат за съставяне на правителство, а лидерът Алексис Ципрас е поздравил консерваторите. Това е фактическо признаване на победата на Самарас, както и начало на сложни комбинации и маневри между партиите за това какъв да е съставът на бъдещата управляваща коалиция, кой да е премиер и как да се разпределят постовете в кабинета.

Победителите  са под силен външен натиск да представят коалиционно споразумение в следващите 48 часа.

Самарас заяви пред събралите се на централния площад "Синтагма", че "няма да започваме нова авантюра и няма да поставяме под съмнение мястото на Гърция в Европа".


"Няма време да дребнави политически игри, в този важен момент за Гърция и Европа каним всички партии, които споделят тези цели, да се включат в създаването на ръст за нашата икономика, за да можем да кажем, че най-лошото е зад гърба ни.

Ще уважим подписаните споразумения и дадените от нас обещания."

На пресконференцията Алексис Ципрас декларира, че от понеделник партията му "продължава борбата" като силна опозиция и предупреди победителите за опасностите пред едно управление без масова подкрепа.

Твърдейки, че традиционните партии са развихрили преди изборите "психологически тероризъм"СИРИЗА е основната партия срещу помощния пакет е няма да правим компромиси с тази си позиция. Правителството би трябвало да работи в полза на държавата, но меморандумът не е приет законно от народа. (...) Кабинетът, "Нова демокрация" трябва да имат предвид много важни неща - не може да се продължава без да се говори с хората.

Самарас заяви, че е разговарял с няколко световни лидери и ще продължи разговорите в следващите часове.


В една от първите официални реакции германският финансов министър каза, че ако се потвърди и официално победата на "Нова демокрация", в Берлин ще гледат на това като на решение да се продължи напред с реформите в Гърция. "Пътят пред Гърция не е нито къс, нито лесен, но ще даде на гърците перспектива за по-добър живот", допълни Волфганг Шойбле.

От Белия дом изразиха надежда, че резултатите от изборите ще доведат до бързо сформиране на ново правителство, което бързо да се заеме с икономическите предизвикателства. "В интерес на всички е Гърция да остане в еврозоната, докато спазва поетите ангажименти за реформи", допълни представител на администрацията на президента Барак Обама.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати