19 Април 2024 г. Петък

Роналдо прати Португалия на четвъртфинал

2012-06-17 20:44:33

Отборът на Португалия се класира за четвъртфинал на европейското първенство по футбол, след като в ключов двубой от Група „Б" победи с 2:1 Холандия. В същото време в другата среща Германия се справи с Дания (2:1) и подпечата първата си позиция в групата. Така на четвъртфиналите Бундестима ще срещне Гърция, а Португалия ще премери сили с Чехия.

Двубоят между Холандия и Португалия се очакваше с огромен интерес предвид факта, че различни въртележки в групата даваха шанс и на „лалетата" да минат в следващата фаза. И всичко за тях започна по вода с бърз гол на Ван Дер Ваарт. След  това обаче думата взе Кристиано Роналдо, който с два гола обърна развоя на събитията. Трябва да се отбележи, че Португалия напълно надигра Холандия и само липсата на късмет и отличните намеси на Стекеленбург предотвратиха по-изразителна победа.

Холандия започна по-агресивно двубоя в Харков и още в 4-ата минута Снайдер опита опасен удар от въздуха, но топката излезе в аут. В 11-ата минута „лалетата" откриха резултата след страхотен гол на Рафаел Ван Дер Ваарт. Халфът на Тотнъм получи топката на около 25 метра от вратата и с техничен удар в десния ъгъл не остави никакъв шанс на Руи Патрисио - 1:0.

След попадението холандците се прибраха в половината си и предоставиха инициативата на Португалия. Още в 16-ата минута Кристиано Роналдо можеше да изравни, след като се озова на върха на отлична контраатака. Ударът на Роналдо обаче срещна страничната греда.

Секунди по-късно нова грешка в защитата на „лалетата" изведе Елдер Пощига сам срещу Стекеленбург, но нападателят отправи комичен удар, който по никакъв начин не застраши вратата на съперника. Силната игра на Португалия продължи и в средата на полувремето Стекеленбург трябваше да се намесва решително след добър удар с глава на Роналдо.

Неизбежното се случи в 28-ата минута, когато Португалия напълно заслужено изравни. Жоао Перейра пусна страхотен пас към Роналдо, извеждайки го сам срещу вратаря. Този път Роналдо не сгреши и вкара за 1:1.

До края на първата част португалците създадоха още 1-2 опасни положения, отново чрез Роналдо, но нов гол не падна.

Далеч по-равностойно започна двубоят след почивката. Ван Марвайк направи няколко вътрешни рокади, като Ван Перси мина на десния фланг, а в ляво се премести Робен. Така на върха на атаката остана само Хунтелаар, зад чийто гръб се подвизаваше Снайдер.

Въпреки промените при „лалетата", първи до гол след почивката можеха да стигнат португалците. В 66-ата минута Роналдо напредна 20-30 метра с топка в крака и пусна на границата на полето към Коентрао, който стреля опасно, но Стекеленбург се намеси авторитетно и спаси сигурен гол. Няколко минути по-рано Пощига прати топката в мрежата, но попадението бе правилно отменено заради засада.

Опасните атаки на португалците продължиха и в 66-ата минута Стекеленбург отново трябваше да се намесва, този път след удар на Коентрао. В последните минути на срещата холандците се оголиха и бяха наказани. Страхотна контраатака в 74-ата минута бе завършена точно от Роналдо, който вкара за 2:1. Малко преди това и Нани излезе на стрелкова позиция, но от 3 метра като по чудо не успя да преодолее Стекеленбург.

ХОЛАНДИЯ - ПОРТУГАЛИЯ 1:2 

КРАЙНО КЛАСИРАНЕ В ГРУПА „Б":

1. Германия 9 точки

2. Португалия 6 точки

3. Дания 3 точки

4. Холандия 0 точки

За четвъртфиналите се класират първите 2 отбора, в случая Германия и Холандия. Първенството за Дания и Холандия официално приключи.

източник: news.bg

Последни новини от категория Спорт


Новини
Източник Pixabay Откритото първенство на Франция, или Ролан Гарос, както е известно, е най-известният турнир по тенис на корт в света. Това е турнирът, който стартира през 1987 г ...
Новини
УЕФА окончателно отложи Европейското първенство по футбол, което трябваше да се проведе от 12 юни до 12 юли, съобщиха от Европейската футболна централа.Първенството ще се проведе през 2021 годи ...
Новини
Бившият капитан на националния отбор по футбол Ивелин Попов може да се завърне в състава на България за предстоящите баражи за Евро 2020 година.32-годишният футболист обяви, че последният м ...
Новини
Откриването на най-чаканото събитие - Световното първенство по футбол, е след броени часове.В продължение на месец светът ще бъде в плен на най-гледания спорт, но добре знаем, че макар много дами съ ...
Новини
Неслучайно то е редовна част от подготовката на военните и не просто стяга мускулите на торса, но и подобрява цялостната издръжливост на тялото. Говорим за планк или "дъска" - наглед п ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати