20 Април 2024 г. Събота

Не се поддавайте на провокациите на Октопода, зове Борисов

2012-06-16 18:21:40

Ветото е още един шанс да се постигне най-доброто в горския сектор за България и нейните граждани, заяви министър-председателят Бойко Борисов. 
Днес президентът Росен Плевнелиев върна целия Закон за горите за преразглеждане в Народното събрание.

Действията му дойдоха, след като три дни екоактивисти блокираха движението около Орлов мост в София заради спорния закон. На извънредна пресконференция министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов заяви, че законът е останал неразбран от част от хората. Той заяви, че по неясна причина кметовете на общините, на които е щял да помогне, не са подкрепили промените в законодателството.

”Философията на промените в този закон беше да се даде шанс за икономическо развитие на малките планински общини, да се гарантира развитието на ски туризма и утвърждаването на България като привлекателен зимен център”, обяснява Борисов

Премиерът призовава народните представители да разгледат и проведат по всеки член от Закона за горите задълбочено обществено обсъждане и да гласуват, като вземат предвид становищата на общините, екологичните организации и всички заинтересовани страни в този процес.

Министър-председателят не пропусна да спомене, че гражданите не трябва да се поддават на провокациите криминалните групи на Октопода, Кокаиновите крале, на олигарси и партии с користни политически цели. Борисов обявява, че не приема опитите на опозицията или на деца, снахи и политкомисари на бившето политбюро на БКП да го обвинят в антидемократичност.

Тезата за намеса в протестите на представители на организираната престъпност беше лансирана и от вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов. Той заяви, че зад протестите прозират интереси на престъпността. Като доказателство за това той посочи, че мъжът, който нападна вчера оператор на bTV, е криминално проявен за гребжи.

Инициативен граждански комитет "Да спрем екологичния рекет" излиза на протест срещу спирането на Закона за горите. Граждани от Разлог и Банско ще протестират в неделя от 13.00 часа в Симитли, на разклона на Банско.

"С тези си действия настояваме правителството да не се поддава на рекета на екоактивистите от жълтите павета. Действията ни са предупредителни, но заявяваме, че ако в понеделник правителството се поддаде на натиска на екоактивисти и отново спре инвестиционните проекти в планинските общини, от наша страна ще последва поетапна блокада на път E-79", се казва в изявлението на гражданите до медиите.

Междувременно малко след изказването на Мирослав Найденов, че общините не са го подкрепили, членовете на Управителния съвет на Националното сдружение на общините в Република България излязоха с декларация, че подкрепят промените в Закона за горите.

Подобряването на туристическата инфраструктура и изграждането на нови съоръжения ще доведе до "отварянето" на горите за всички. В противен случай продължаваме да прилагаме на практика старата поговорка "Вода гази - жаден ходи", се посочва в декларацията.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати