29 Март 2024 г. Петък

Ескадроните на смъртта, които служат на сирийския режим

2012-06-16 15:41:07

Обвинени в най-жестоките убийства от началото на бунта в Сирия, опасните милиции шаббиха са използвани от режима, за да се разграничи той от зверствата в страната, отбелязват експерти и активисти, цитирани от Франс прес.

Представители на ООН изразиха сериозни подозрения, че тези банди с неясна организация са действали в град Хула, където на 25 май бяха убити 108 души. Режимът на Башар Асад отрече да е свързан по някакъв начин с масовото клане.

"Използват шаббиха да вършат мръсната работа. Правителството ще може да каже "Не съм аз, не нося отговорност", заяви Фабрис Баланш, директор на френския изследователски център Гремо.

"Те служат, за да оневинят режима, когато се вършат масови убийства", подчертава Рами Абдел Рахман, председател на Сирийския център за наблюдение на човешките права, неправителствената организация, базирана във Великобритания.

 

Тези милиции, често въоръжени и ръководени от цивилни, от които населението трепери само при споменаване на името им, са обвинявани и в произволни арести, екзекуции и мъчения.

"това е моментът за извършване на масови убийства", заяви анализатор в Дамаск, който пожела да запази анонимност. "Но от 15 месеца властта не само толерира, но и експлоатира шаббиха, което води до влошаване на кризата".

"Както в Латинска Америка имаше ескадрони на смъртта. Това е и средство за тероризиране на хората", уточнява Баланш.

Думата "шаббиха" (в букв. превод от арабски шабах означава призрак) идва от 80-те години. Така наричали трафикантите, които вилнеели в Латакия с бързите си мерцедеси, които според активисти били издържани от гвардията на клана Асад.

Те се появяват отново с народния бунт през март 2011 г., този път, за да потушат конфликта. Това са преди всичко "младежи от покрайнините, които нямат работа, дават им пари и калашников" и те смятат, че цялата власт е тяхна, обяснява Баланш.

Според активиста от Хама Дани Хамуи режимът прибягна до шаббиха, за да пощади армията и да избегне масовото дезертьорство. "Офицер и войник могат да откажат да изпълнят заповед за убийство, един шабих е верен докрай".

Няколко видеозаписа на активисти показват цивилни мъже, въоръжени с палки и автомати Калашников, които нападат демонстранти или скандират "завинаги шаббиха, заради тебе Башар".

Франс прес не може да потвърди, че тези банди участват в репресиите заради драконовските ограничения, наложени на медиите.

Според Сирийския център шаббиха са близо 6000 души и някои са били интегрирани в службите за сигурност.

Биейки се за режима, те всъщност се борят за оцеляването си, отчасти защото мнозинството от тях са алауити (както и кланът на Асад), а са изправени срещу опозиционните сунити, които са мнозинство в Сирия.

В Хула, сунитската агломерация, активисти обвиниха шаббиха от съседни алауитски села за масовото избиване.

"Това са най-големите защитници на режима", подчертава Баланш. "И алауитите са ужасени от идеята за сунитско отмъщение" след евентуално падане на режима.

Но според активисти нещата постепенно придобиват мафиотски характер.

"Преди режимът им плащаше заплати. Като започна икономическата криза, им даде зелена светлина да обират квартали", заяви Омар Шакер, активист от Хомс.
 
В Алепо - втория град в страната, който все повече се мобилизира, отвличанията и кражбите станаха обичайна практика.

Там сделката беше "Ще следите да няма демонстрации, в замяна на това ще правите каквото искате“. Това много допринесе за обръщането на Алепо срещу режима, отбелязва експерт от Дамаск.

Рискът според него е режимът да не може повече да контролира "Франкенщайна, който създаде".

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати