25 Април 2024 г. Четвъртък

Мачът в събота или жегата може да решат вота в Гърция

2012-06-16 08:17:45
Букмейкърите прогнозират, че на неделните избори в Гърция ще победи консервативната партия "Нова демокрация", но състезанието с левичарите от СИРИЗА е толкова оспорвано, че дори мач на националния отбор или промяна във времето може да помогнат на радикалната левица да изскочи напред.

Базираната в Лондон фирма за залагания Betfair даде прогноза за победа на "Нова демокрация"Нова демокрация"изтичане" в интернет блогове и в приказките по кафенетата на някакви тайни и често противоречащи си допитвания, често създавани от самите партии с пропагандна цел.

Но при толкова неясен изход от изборите дори слуховете са сила - едно такова "проучване" вдигна в четвъртък с 10% индекса на Атинската борса - най-голямото еднодневно повишение от август 2011г. насам.

Социолози и политици твърдят, че подобни слухове не променят много положението и изборите ще бъдат много оспорвани.

Никой не очаква победа, която да донесе мнозинство на една от двете партии. Всички прогнозират преговори за коалиционно правителство било на привърженици, било на противници на помощния план, договорен с ЕС и МВФ.

Като проблем се очертава необичайно големият брой избиратели, които не са избрали за кого да пуснат бюлетината си. След като кризата разби традиционното разделение на леви и десни симпатизанти, други фактори могат да наклонят везните.


"Нищо не е сигурно, много избиратели се колебаят и в ключови фактори може да се превърне един футболен мач, например", казва кандидат на "Нова демокрация".

В събота отборът на Гърция излиза срещу Русия на Европейското първенство по футбол в Полша. Ако гърците спечелят, те ще продължат в шампионата и на 22 юни може да се изправят срещу Германия.

"Анализите ни сочат, че една победа може да раздуха националистически чувства, но не сме сигурни коя партия ще спечели от това", допълва кандидатът.

Другият ключов фактор е времето. Необичайната горещина може да изпрати младите избиратели по плажовете а не пред урните.


"Избирателите на "Нова демокрация" са по-възрастни, а СИРИЗА привлича по-младите. Ако младите решат да не гласуват, това ще е от полза за консерваторите", коментира представител на консервативната партия.

Социолозите посочват още една особеност на предстоящия вот - по-голямата популярност на 37-годишния лидер на СИРИЗА Алексис Ципрас през тази на 61-годишния Андонис Самарас от "Нова демокрация".

"Имали сме анкети, в които хората предпочитат победа за "Нова демокрация" и Ципрас за премиер. Ето такива странности правят изборите много трудни за прогнозиране", казва атинския социолог.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати