25 Април 2024 г. Четвъртък

И тази вечер протест за горите ще има на Орлов мост

2012-06-16 08:10:42
Въпреки обещанието на премиера Бойко Борисов да забави процедурно неясно как обнародването на спорните текстове от промените в закона за горите и те да бъдат коригирани, и днес активистите, протестиращи вече трети ден срещу измененията, се канят да се съберат на Орлов мост за четвърти път.

Девет души са били задържанислед снощния протест за неизпълнение на полицейски разпореждания. Това съобщи пред ТВ7 главният секретар на МВР Калин Георгиев. На хората са им съставени наказателни постановления и са били освободени.
В социалната мрежа Facebook има призив хората да се съберат, като зад организатора на събитието още не е ясно кой стои, тъй като администраторът е под псевдоним. До тази сутрин участие в това събитие са потвърдили близо 3800 човека.

"Бойко Борисов се опита да ни приспи, заобикаляйки Конституцията! Затова и утре трябва да бъдем на Орлов мост, след толкова лъжи на Миро Фабержето и машата Десислава Танева! Не трябва да им вярваме!", се призовава в страницата на протеста.

Твърди се, че управляващите са уплашени от олигарсите, които "си искат обещания пай".

Активистите отбелязват, че няма как публикуването в Държавен вестник да се отложи с много, без да има президентско вето. "В Банкя може да спре читалищния стенвестник, но Държавен вестник не може!", коментират те.

Протестиращите продължават да искат от президента Росен Плевнелиев да наложи вето. Те заявяват, че законът представлява държавна помощ за частни корпорации, за което сме критикувани от ЕК,протестират, че се позволява строителство по реда на Закона за публично-частното партньорство, а не чрез публични търгове и че е в услуга на "Витоша ски — правото за ползване на писти без търг".

От вчера в социалните мрежи се питат кого са представлявали хората, отишли на срещата при премиера.

В същото време малко след разговора един от хората, разговаряли с Борисов - Андрей Ралев, публикува в своята Facebook страница призив, хората да се срещнат на езерото "Ариана", да не блокират движението, но да обсъдят какви ще бъдат претенциите им при следващата среща в понеделник в 10.00 часа. И той отбелязва, че правителството нищо не може да забавя, а обнароднването или ветото е в ръцете на президента. "А подзаконовите разпоредби не са никаква гаранция! Искаме да разберем какви ще са механизмите за връщане на Закона за нова дискусия и ясно изявление от Президента", допълва той.

Ралев подчертава, че няма сделка с правителството, активистите няма да се съгласят и да допуснат текстове, застрашаващи природата и няма да спрат с акциите си докато проблемите не бъдат изцяло изчистени.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати