25 Април 2024 г. Четвъртък

Президентът върна само "кариерните бонуси" на сегашния ВСС

2012-06-15 08:20:36
Очаквано държавният глава Росен Плевнлиев наложи вето на текстове от промените в Закона за съдебната власт.

Вчера и премиерът Бойко Борисов поиска връщане на някои от текстовете и дори ги посочи конкретно - т. нар. кариерни бонуси за членовете на сегашния Висш съдебен съвет (ВСС), но също и удължаването на срока за номинации и избор на главния прокурор, който според мнозина ще даде възможност на сегашния ВСС да избере бъдещия нов първи обвинител.

Затова и ветото на Плевнелиев беше очаквано, а днес на интернет-сайта на президентството беше обявено, че държавният глава връща за ново обсъждане някои от текстовете. Плевнелиев обаче връща само текста за т. нар. кариерни бонуси, но не и за срока за избор на нов главен прокурор.

Според президента има достатъчно гаранции и механизми, които му дават увереност, че новият главен прокурор ще бъде избран от следващия ВСС

Въпреки недоволството на неправителствени организации и препоръки от ЕС по някои от текстовете, като например пряк избор на членовете на ВСС, държавният глава не се спира на този въпрос и оставя текстовете за избор от делегати, излъчени от магистратските среди. Според политици е имало сериозна опасност връщането на този текст и приемането на изцяло прекия избор да затрудни или дори блокира избора на нов ВСС, който трябва да стане тази есен.

Държавният глава наложи вето само на текстовете, които предвиждат, че след изтичането на мандатите им членовете на ВСС и инспекторите от Инспектората към ВСС ще бъдат назначавани на позиция, по-висока от тази, която са заемали преди избирането им. Депутатите приеха текста след недоволство от страна на опозицията, че такива "бонуси"Независимостта на съдебната власт е конституционен принцип. Една от гаранциите за тази независимост е правото й сама да назначава, понижава, премества и освобождава от длъжност съдиите, прокурорите и следователите. Приетите от парламента промени могат да се определят като намеса в дейността на съдебната власт от страна на законодателната", смята той.

Президентът смята, че въведените привилегии за настоящите изборни членове на Висшия съдебен съвет, за главния инспектор и за инспекторите в Инспектората към Висшия съдебен съвет не отговарят на обществените очаквания.

Допълнителен аргумент е и възможността да бъдат назначени на длъжност съдия, прокурор или следовател с една степен по-висока от заеманата преди избора, ще бъде приложима само за тези членове на Висшия съдебен съвет, които преди назначаването им са били магистрати. За избирането в състава на Висшия съдебен съвет, обаче, Конституцията не поставя изискване всички те да са съдии, прокурори или следователи, а юристи с високи професионални и нравствени качества, които имат най-малко петнадесетгодишен юридически стаж. Следователно дори по отношение на състава на Висшия съдебен съвет правилото на приетия закон ще се приложи нееднакво, отбелязва Плевнелиев.

Въпреки че президентът неведнъж през последните седмици изрази несъгласието си настоящият ВСС да номинира и избере следващия главен прокурор, държавният глава не налага вето на този текст от закона. Промяната предвижда процедурата за избор на председатели на Върховния касационен съд, на Върховния административен съд и на главния прокурор да започва 6 месеца преди изтичането на мандата им.

"Президентът винаги е считал публичността и прозрачността на процедурите като основна предпоставка за това изборът да бъде аргументиран и основан на професионалните качества на кандидатите. По-дългият срок дава на номинираните възможност да представят пред обществеността концепциите си за работа като ръководители на най-висшите съдилища и на прокуратурата. Според президента Росен Плевнелиев, има достатъчно гаранции и механизми, които му дават увереност, че новият главен прокурор ще бъде избран от следващия ВСС", се отбелязва в съобщението.

По други текстове от закона като например правилата за избор на нов ВСС и за процедурите при забавяне на делата и търсене на обезщетение, президентът се изказва ласкаво и отбелязва, че ще следи изпълнението им.

Минути преди  президентската институция да обяви ветото над ЗСВ, премиерът Борисов повтори по Нова телевизия думите си от четвъртък, че би приветствал връщането на закона в парламента. Той дори оправда правителството, че не то, а парламентът е вкарал в закона оспорваните текстове.

"Много от нещата, които стават в парламента, аз ги научавам, когато вече станат факт или минат през медиите", каза премиерът. И заформи нова интрига, вмятайки, че следващият главен прокурор не само трябва да се избере от новия ВС, но и "защо да не бъде съдия". .
 
"Хубаво е новият главен прокурор да бъде избран измежду поне няколко кандидати, а защо не и съдия да е, за да познава по-добре работата на съда и да накара прокурорите да събират по-качествено и по-точно доказателства", каза Борисов.

По базисният въпрос - за пряк избор на магистратската квота на ВСС, за който настоява както Европейската комисия, така и неправителсдтвеният сектор у нас заедно със съдийската и прокурорската гилдия, премиерът също създаде въпросителна, тъй като каза, че следващ избор за Висш съдебен съвет ще бъде с пряк избор, но не стана ясно дали това се отнася и за предстоящия тази есен избор.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати