19 Април 2024 г. Петък

Полицай, посегнал на протестиращ, ще бъде уволнен!

2012-06-15 06:52:04

Полицай, посегнал на протестиращ, ще бъде уволнен. Това заяви премиерът Бойко Борисов пред Нова телевизия, който с „огромно притеснение“ следял протестите на природозащитниците заради поправките в Закона за горите. 

Вчера за втори пореден ден около 3000 активисти блокираха Орлов мост, 12 души попаднаха в ареста. 

„Единствената ми молба към хората е да не затварят Орлов мост. Да отидат пред парламента, пред Министерски съвет, където искат в София могат да протестират“, призова ги премиерът. 

По думите му, когато се затваря ключово кръстовище, полицията е длъжна да го отвори. 

„Веднага почват да се разхождат полицаи и младежи заедно в хватка, което ме ужасява. Полицай, който посегне на протестиращ, ще бъде незабавно уволнен",  отсече Борисов.

Той добави, че от вчера депутатите от ГЕРБ, които са участвали в приемането на Закона за горите, настояват да се срещнат и да обяснят на всеки един от протестиращите какво пише в закона. По думите му, ако протестиращите срещу промените в Закона за горите аргументират убедително позицията си, правителството е склонно да направи крачка назад.

Промените в закона улесняват строежа на ски комплекси на територии от горския фонд без промяна в предназначението на земите. Еколозите твърдят, че с приетия окончателно закон ще се увеличи значително изсечената и застроена площ в защитените територии и горите. 

Новият Закон за горите няма да превърне планините ни като в Слънчев бряг, сигурен е обаче премиерът.

„Тези момчета и момичета моля да отворят Евростат – България е единствената държава, в която горите са се увеличили с 10 процента. За ски пистите, за които говорим – всички писти с новите проекти трябва да станат около 100 километра. За Австрия – 12 000 километра са ски пистите, в пъти повече“, обясни Борисов. 

Освен това за всяко отсечено в хода на строителните дейности дърво щели да се засаждат 10 нови. 
Планинските курорти обаче трябва да се развиват и това целят промените в закона, каза още премиерът. Ето вижте Банско, където се стичат хиляди хора. Там трябва да има още съоръжения. Не бива да изоставаме в сравнение с други европейски държави с развит планински туризъм, смята Борисов.  

„С археолозите събираме всяко камъче по магистралите, с еколозите местихме кокичета, забавихме „Хемус" заради щъркелово гнездо", припомни премиерът.

Борисов коментира и промените в Закона за съдебната власт и това, че ще иска президентът Плевнелиев да наложи вето върху тях. Ако държавният глава не наложи вето, правителството щяло да внесе нови поправки. 

„В решението за Закона за съдебната власт няма тези текстове, които бяха приети в парламента – за кариерното развитие и бонусите, за избора на Висшия съдебен съвет, новия главен прокурор, за което аз съм против. Много от нещата, които стават в парламента, аз ги научавам, когато вече станат факт или минат през медиите”, оплака се Борисов. 

Според него следващият избор за Висш съдебен съвет ще бъде с пряк избор.

„Хубаво е новият главен прокурор да бъде избран от поне няколко кандидати, а защо не и съдия да е, за да познава по-добре работата на съда и да накара прокурорите да събират по-качествено и по-точно доказателства”, смята премиерът.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати