24 Април 2024 г. Сряда

Църквата за гей парада: Против сме тази безнравствена проява

2012-06-15 05:58:13

Светият синод на Българската православна църква се обяви категорично срещу предстоящия на 30 юни гей парад в София. 

Това стана в специално изявление, в което се отбелязва, че Светият Синод, духовенството и православни християни отново категорично се противопоставят на "провеждането на такава безнравствена проява". 

"Защото изповядваме изконното и неотменимо убеждение на Православната Църква, което счита хомосексуализма за противоестествена страст, която безусловно вреди на личността, семейството и обществото",  се посочва в изявлението, публикувано на сайта на Българската православна църква.

Светия синод на БПЦ изпращат молба до "родители, учители и възпитатели да не допускат своите чеда и възпитаници да участват, нито да стават свидетели на тази вредна демонстрация, която също така нарушава правата на православните християни в България и създава условия за възникване на съблазън, напрежение и конфликти". 

" (св. Йоан Златоуст). Нека благоразумието да победи за честта и достойнството на нашия народ“, завършва писмото на Светия Синод по повод гей парада в София.

От ръководството на църквата ни обаче не коментираха скандалното послание на сливенския свещеник Евгений Янакиев, който призова за насилие над хомосексуалистите по време на гей парада в София.

Преди дни в интервю за столичен вестник отец Евгеней призова цялото общество "да се противопостави по всякакъв начин срещу гей парада, който се готви".

 

"Затова призовавам днес всеки, който се счита християнин и българин. Замерването с камъни е удачен вариант", отсече тогава божият служител.

Изявлението му срещна остра съпротива от страна на Българския хелзински комитет, който изпратиха писмо до Светия синод с искане църквата публично да се разграничи от думите на свещеника.

От БХК отчитат, че изявлението на отец Евгений не само е позорящо Българската православна църква, но и е противоречащо на разпоредбите на Наказателния кодекс на Република България, във връзка с което е сезирана прокуратурата.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати