26 Април 2024 г. Петък

77% от мъжете в България пият бира веднъж в седмицата

2010-08-10 08:34:54

77% от българските мъже на възраст между 18 и 69 години са консумирали бира поне веднъж седмично, докато при жените е 46,7%. От хората, които пият бира по-рядко от 1 път седмично, 13% са мъже и 23,6% - жени. Бира не консумират 9,4% от мъжете и 29,8% от жените.

Това показва проучване на агенция „Синовейт," реализирано през юни тази година сред пълнолетни граждани от София, Благоевград, Пловдив, Стара Загора, Варна, Бургас, Русе, Плевен и Монтана. 

Според анкетираните 25% разпознават бирата като натурален продукт, съдържащ изцяло естествени съставки - малц, хмел, бирена мая и вода. 35% от редовните консуматори, които пият бира поне веднъж седмично, разпознават бирата като продукт с високо качество, а 38% от тях считат, че при умерена консумация пивото е част от здравословния стил на живот и хранене.  

„Като представители на социално-отговорен бранш, какъвто е пивоварният, за нас е от изключително значение и важност да запознаем потребителите със същността на продукта и свойствата на натуралните му съставки, с високото качество на прилаганите пивоварни практики и традициите в производството на бира. Неизменен акцент в комуникацията ни с обществото е разумната и отговорна консумация и този принцип е водещ за всички членове на Съюза на пивоварите", коментира председателят на Съюза на пивоварите Владимир Иванов.

Социологическото изследване проследява и какъв процент от пълнолетното население е консумирало пиво през юни в деветте градове на страната. По този показател първото място заема София с 12,6%. Веднага след това, с 12,3% се нарежда Монтана, следва Русе, където процентът на потребителите на бира  през юни е 12,2%. Следват ги Бургас - с 11,7% и Варна - с 10,9%.

За разлика от почитателите на кехлибарената напитка в страните с типична бирена култура, едва 21% от пълнолетните българи знаят, че консумацията на бира се характеризира със свои специални традиции и ритуали. За сметка на това обаче 43 % от хората на възраст между 20 и 39 години все повече се интересуват от тези  любопитни аспекти във възприемането на пивото като  напитка, която има своето място в хилядолетната европейска история.

Анализът на данните на това и други проучвания показват, че разбиранията и нагласите  на българските потребители за здравословен стил на живот и диететика се доближават все повече до средиземноморския модел на хранене. Той се характеризира с умерено консумиране на нискоалкохолни напитки, леки храни с превес на т.нар. дарове на морето, пресни зеленчуци и плодове, които формират балансиран и здравословен режим.

В момента на българския пазар се предлагат над 50 марки бира, Болярка - ВТ" АД, "Загорка" АД, "Каменица" АД, "Карлсберг България" АД и "Ломско пиво" АД, „Тримекс сервиз",  „Вентура" -Варна.

източник: money.bg

Последни новини от категория Бизнес


Новини
68% от българите биха се притеснявали да посещават места, където има много хора срещу 28%, които нямат притеснения за това. 57% биха се притеснявали да отидат на ресторант или ...
Новини
Държавата готви още мерки за подкрепа на икономиката. Това стана ясно коментара пред БиТиВи на министъра на икономиката Емил Караниколов. Първо обаче щяло да се види как вчера оповестените мерки ще ...
Новини
Не би следвало да има криза със стоките от първа необходимост. Това заяви пред Нова телевизия Добрин Иванов, изпълнителен директор на АИКБ. Според него месното производство представлява 20-30% ...
Новини
Дългогодишен опит – гаранция за качество   Белдо Кънстракшънс ЕООД Варна е специализирана компания в хидроизолационни продукти и системи.   Хидроизолация от мазе до покрив &nbs ...
Новини
От днес би трябвало всички шофьори да получават подробни касови бележки на бензиностанциите. Те ще съдържат информация за косвените данъци, платени от търговеца, за продажната стойност и за стойност ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати