25 Април 2024 г. Четвъртък

Reuters: ЕС обсъжда блокиране на банкомати и граници при излизане на Гърция от еврозоната

2012-06-12 09:58:37
Служители на финансовите ведомства на Европейския съюз са обсъждали евентуално ограничаване на парите, които хората ще могат да теглят от банкомати, налагане на проверки по границите и въвеждане на контрол върху движението на капитали в случай, че Гърция напусне еврозоната.

Това са идеи от най-лошия сценарий за развитие на събитията и част от различните планове за подготовка за реагиране на държавите членки, съобщи Reuters, позовавайки се на източници от евроинституциите.

Те подчертават, че дискусиите са по-скоро с цел държавите да са подготвени за всякакви варианти, а не че е започнало планиране за нещо очаквано. Никой от източниците на Reuters не очаква Гърция да напусне еврозоната.

Европейските служители обаче изтъкват, че след бъркотията от парламентарните избори в Гърция на 6 май и неяснотите дали тя няма да се повтори тази неделя на 17 юни се е засилила необходимостта от изработване на планове за реагиране при криза.

Дискусиите са част от конферентни разговори, провеждани през последните 6 седмици.

На тях не са взимани никакви решения, но различните варианти са били обсъждани в подробности от членове на Работната група на Еврогрупата, съставена от зам.-министри на финансите и ръководители на отдели в министерствата на финансите на страните членки.

В края на май финансовият министър на Белгия Стив Ванакере каза, че подготовката за евентуални проблеми е задължение на всяка държава от еврозоната. Дискусиите са били в тази посока, а акцентът в тях е бил как да се ограничи паническото теглене на депозити от банките или изнасянето на капитали в чужбина.

Освен поставени лимити на банкоматите министрите са разговаряли дали не бива да се замрази действието на Шенгенското споразумение за безвизово пътуване между 26 държави в Европа.

"Подготвят се планове за реагиране на сценарий, при който Гърция си тръгва. Ограничен размер на тегленията от банкомати и ограничаване на свободното движение на капитали се обсъждат и анализират"Това не са политически разговори, а дискусии между финансови експерти, които трябва да се подготвят за евентуални събития. Това е много деликатно планиране за възможно най-лошия сценарий."

"Централната банка на Гърция не знае за такива планове", коментира през Reuters говорителят й в Атина.

Швейцария заяви миналия месец, че обсъжда налагането на контрол върху движението на капитали, ако еврозоната се разпадне.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати