18 Април 2024 г. Четвъртък

"Берета Трейдинг" ремонтира пострадалите сгради

2012-06-12 09:52:42

"Берета Трейдинг" ООД започва да ремонтира пострадалите жилищни и обществени сгради в резултат на инцидента в базата "Стралджа Мараш" край пътния възел "Петолъчката", съобщиха от дружеството, собственик на базата, където на пети юни се взривиха цехове за утилизация на боеприпаси.

В съответствие с поетите ангажименти компанията сключи договор със строителната фирма "Светострой" ООД за ремонтно-възстановителни дейности.

Подменят се счупени стъкла, прозорци, паднали врати и тавани и др. Кметовете на селата Лозенец и Горно Александрово са уведомени за ремонтните работи.

Фирмата полага всички усилия за бързото възстановяване на щетите и понесените загуби от хората, уточняват от компанията.

 

Междувременно кметът на община Стралджа Митко Андонов изпрати писмо до премиера Бойко Борисов, до министри и областния управител на Ямбол с информация за състоянието в общината след взривовете.

Пострадали са 178 жилища, 32 обществени сгради, 68 търговски обекти, 5 производствени сгради, едната от които помпена станция за водоснабдяване на град Стралджа и селата Лозенец, Атолово, Воденичане.

Все още не са изяснени пораженията по намиращата се в близост до взривената база хижа "Люляк", тъй като до нея няма достъп. Няма данни колко хектара горска територия е засегната от взривовете.

"Сериозно безпокойство буди фактът, че близостта на взривения обект до населените места носи огромен риск от последващи инциденти, тъй като в поразената зона се намират 7000 дка земеделски земи, които стопаните не могат да обработват поради опасност от наличие на невзривени боеприпаси", посочва Андонов в писмото си, като иска помощ от държавата.

Кметът настоява за ускоряване ускоряване на процедурите за ДНК разпознаване на останките на загиналите, прочистване на село Лозенец, земеделските земи и горски територии от разпръснатите невзривени боеприпаси, обезщетяване на собствениците за извършване на ремонти на пострадалите сгради, обезщетяване на земеделските стопани за загубите от увредена и/или унищожена реколта.

Вчера ДНК експертиза потвърди, че единият от загиналите работници е Станимир Костов.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати