27 Април 2024 г. Събота

"Булгаргаз" иска поскъпване на газа с 16% от юли

2012-06-11 14:28:50
Държавната компания "Булгаргаз" е внесла предложение за повишаване цената на природния газ от юли с 15.73 на сто, съобщават оттам. Документът е внесен за разглеждане от  Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), става известно от публикация на сайта на компанията. 

По-високата цена е поискана, след като и до днес "Булгаргаз" и "Газпром" не са подписали договорената по-ниска цена на газа с около 11 на сто от 1 април. 

До момента енергийният министър Делян Добрев уверява, че цената ще влезе в сила със задна дата от 1 април, но това все още не е факт. За да стане, Русия настоява България да вземе окончателно инвестиционно решение за участие в проекта "Южен поток".

Преди седмица директорът на "Булгаргаз" Димитър Гоговпредупреди в интервю, че ако до 11 юни документите за по-евтина доставка на суровината не бъдат подписани, държавното дружество ще поиска поскъпване на газа, като тогава не уточни с колко.

Мотивите на "Булгаргаз" за това поскъпване са, че пределната цена, по която дружеството продава суровината, трябва да достигне 809.05 лв. за 1000 куб.м без акциз и без ДДС. В момента цената е 699.10 лв. 

Освен това курсът на долара през третото тримесечие се очаква да е с 5.02 на сто по-висок спрямо предходното и е изчислен на 1.55 лева за долар.

"Към настоящия момент въпреки положените усилия не е възможно да бъдат отчетени постигнатите, включително на най-високо държавно ниво, договорености за намаляване на разходите ни при внос на природен газ, тъй като съответните документи, узаконяващи споразуменията, са подписани от "Булгаргаз" ЕАД, предоставени на доставчиците ни, но все още не са официализирани от тяхна страна. След получаването им "Булгаргаз" ЕАД незабавно ще ги предостави в ДКЕВР", се казва в съобщението на компанията.

Сред мотивите за исканото повишение е посочена и нуждата от нагнетяване на 148.5 млн. куб.м газ в хранилището "Чирен".

"В случай че това съхранение бъде отложено (което би увеличило риска за доставките през зимата на 2013 г.), пределната цена би била 766.73 лв./х м3 без акциз и без ДДС", посочват още от компанията.

От дружеството твърдят, че в сметките им не е включено покриване на недовзет приход от предходните периоди.

За 2011 г. "Булгаргаз" е на загуба от 73.2 млн. лв., показва финансовият отчет на фирмата, цитиран от capital.bg. За сравнение, за 2010 г. загубата е 37.392 млн. лв., а оперативната загуба към 30 април 2012 г. възлиза на 101.821 млн. лв.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Икономика


Новини
Средно с 2,79% поскъпва токът за битовите абонати докато цената на природния газ и на парното поевтиняват, обявиха от КЕВР.Поскъпването на цената на тока за следващата година за потребителит ...
Новини
Икономическите последствия е пистата, по която ще бягат и ще се състезатават всички политическ партии след кризата с коронавируса. Така проф. Антоанета Христова от Института за изследван ...
Новини
От началото на годината, когато дори не се очакваше да има такава тежка картина в света, започнаха да падат цените на типичните борсови стоки. Това обяви изпълнителният директор на Софийската ст ...
Новини
Сдружението за модерна търговия, в което са най-големите търговски вериги, настоява президентът Румен Радев на наложи вето върху тавана на цените на стоките и услугите. Те разпространиха днес отворе ...
Новини
Да се прекратят промоциите в търговските обекти, защото водят до струпване на много хора. За това настоя Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България в сутре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати