20 Април 2024 г. Събота

Борисов да каже за записите на Любомир Павлов, зоват от ДСБ

2012-06-11 14:26:45

Премиерът Бойко Борисов да вземе отношения по изнесените в медиите стенограми от записи на разговори на собственика на "Медийна група България", която издава вестниците "Труд" и "24 часа" Любомир Павлов, призоваха от ДСБ.

В петъчния си брой вестник "Преса" публикува фрази от два разговора на Павлов с неизвестно лице. Двата разговора са се провели в периода 29-и май - 7 юни.

Всекидневникът се издава от "Обединени свободни медии", а негов главен редактор е Тошо Тошев, който преди седеше начело на "Труд". След като Павлов и съдружникът му Огнян Донев купиха изданията от австрийската ВАЦ, Тошев си тръгна от "Труд" заради несходство на вижданията с ръководството.

От публикуваните откъси от разговори става ясно, че вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов има голямо влияние върху Висшия съдебен съвет и съдбата на магистратите.

"От него зависи кой ще остане в прокуратурата, кой ще напредне нагоре и кой ще си отиде", казва Павлов в разговора. Тема на обсъждане между медийния собственик и непознатото лице е как да спрат дело, което прокуратурата се готви да започне срещу Любомир Павлов и Огнян Донев.

Павлов коментира още, че правителството ще направи всичко възможно стария ВСС да избере новия главен прокурор. Мандатът на сегашния обвинител №1 изтича през февруари догодина, а на ВСС – през октомври тази година.

Любомир Павлов вече отхвърли истиността на записите и заяви, че те са опит да го очернят, след като подаде жалба в Брюксел срещу спонсорството на Централна Корпоративна банка и обвързаността й с определени медии.

ДСБ призоваха днес главният прокурор и инспекторатът към министерството на правосъдието да започнат незабавна проверка защо се бави наказателното производство срещу Павлов и Огнян Донев.

"Очакваме реакцията на премиера по повод грубата намеса и кадруване в съдебната система от страна на вътрешния министър", заяви заместник-председателят на тъмносините Радан Кънев.

ДСБ са пряко засегнати от изнесените записи, защото в тях се казва, че медиите на Павлов са играли роля при разпада на Синята коалиция.

"И на Иван Костов му пострада главата", казва Павлов в публикувания разговор.

Днес от ДСБ припомниха тезата си, че Синята коалиция е разрушена отвън - от ГЕРБ и от близките им медийни монополи.

По думите на тъмносините трябва да има държава, която да спре медийните монополи, които се използват за шантаж на политическите опоненти.

От партията настояват също президентът Росен Плевнелиев да наложи вето върху промените в Закона за съдебната власт в частта, позволяваща сегашният състав на ВСС да определи новия главен прокурор.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати