26 Април 2024 г. Петък

Партията на Кунева става факт на 1 юли

2012-06-10 12:17:26

На 1 юли ще бъде свикан учредителен конгрес на който ще се създаде партията "България на гражданите", обяви Меглена Кунева по време на среща със свои симпатизанти в София.

Тя уточни, че гражданското сдружение ще продължи да съществува, но бившият ни еврокомисар няма да му бъде председател.

"В нощта на изборите ние бяхме истинските победители, защото половин милион души гласуваха за себе си", заяви Кунева, визирайки вота за президент.

Тя отбеляза, че с избора си българите са доказали, че не искат да са част "от схемата на политическия картел и неговите монополи".

Кунева определи проекта "България на гражданите" като проект на хората, които не искат да живеят в две България - на олигарсите и на излъганите, а искат да живеят в една България - на хората с права.

Според бившия еврокомисар българите са загубили окончателно доверието си в институциите, а в България се води студена гражданска война.

Като основни приоритети пред новата партия Кунева посочи здравеопазването и образованието. Освен това според нея България спешно се нуждае от икономически растеж.

"Устойчив икономически растеж не може да бъде постигнат с репресии, с непочтеност, с държавна помощ за монополите и полицейщина""">"Част сме от мнозинството на промяната и участието ни в политиката е въпрос на кауза, а не на привилегии и мания за величие".

 

На днешната среща беше представена и учредителната декларация на бъдещата партия, приета от инициативен комитет. Сред  участниците в комитета, освен самата Кунева, са Даниел Вълчев, Йонко Грозев, актьорите Мая Бежанска и Малин Кръстев, Прошко Прошков, волейболистът Пламен Константинов, композиторът Стефан 
Димитров, журналистът Тома Биков, преподаватели, икономисти,  юристи.

Според декларацията "България на гражданите" ще е нова дясна демократична партия, която да бъде алтернатива на политическото статукво.

В декларацията се констатира, че пет години след приемането ни в ЕС България прилича все по-малко на европейска страна и все по-малко граждани чувстват държавата си като безопасен дом.

Бившият кандидат за кмет на София Прошко Прошков, който напусна ДСБ и се присъедини към сдружението заяви, че партиите в България играят театър, в който ние сме зрители и в същото време заложници.

"Това е нова десница отвъд прехода, базирана на изстрадани ценности, а не на клишета, етикети и заклинания", заяви той.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати